Rólunk

2022. június 30. csütörtök

A kognitív funkciók idegi alapjait kutatjuk mind a normális, mind a beteg agyban. Azt vizsgáljuk, hogy a szubkortikális központok különböző neuron-típusai hogyan közvetítik az olyan kognitív folyamatokat, mint a figyelem, a tanulás és a memória.

A demenciák világszerte több mint 30 millió embert érintenek, és becslések szerint évente több mint 600 milliárd USD költséggel járnak. Az intenzív alap- és klinikai kutatások ellenére végleges megoldás nem látszik. A normális megismerés és a kóros folyamatok jobb megértésének elősegítése érdekében megfigyeljük a kolinerg és dopaminerg neuronokat, amelyek progresszív elvesztését az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór demencia kialakulásában mutatták ki.

A kolinerg neuronokat összefüggésbe hozták a tanulással és más kognitív funkciókkal; a viselkedés során kifejtett aktivitásukat azonban egészen a közelmúltig nem vizsgálták. Annak megértése, hogy a bazális előagyi kolinerg neuronok aktivitása hogyan támogatja a tanulást, valamint hogy károsodásuk hogyan vezet tanulási hiányosságokhoz, segíthet megérteni a neurodegeneratív demenciákban betöltött szerepüket.

 

A kognitív funkciókat különböző neuromoduláló rendszerek, köztük a kolinerg, dopaminerg, szerotonerg és noradrenerg neuronok együttesen szabályozzák. Ezeket a főbb neuromoduláló rendszereket vizsgáljuk, hogy jobban megértsük a kognitív funkciók, például a tanulás, a figyelem és a döntéshozatal alapjául szolgáló munkamegosztást.

E célok elérése érdekében a legmodernebb idegtudományi technikák kombinációját használjuk, beleértve a nagy áteresztőképességű viselkedési vizsgálatokat rágcsálókon, a többcsatornás extracelluláris felvételeket, az optogenetikai sejttípus-azonosítást és a sejttípus-specifikus manipulációkat.

 

Munkánkat az Európai Kutatási Tanács, az Eotvos Loránd Kutatási Hálózat, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Magyar Tudományos Akadémia, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium finanszírozza.

 

Megtalálhat és többet megtudhat rólunk itt is:  http://hangyalab.koki.hu/

<< Vissza

About us