Génmódosított egérvonalak előállítása

2023. december 12. kedd

Minden típusú genom módosítás elérhető, többek között: génkiütés (KO), kondícionális génkiütés, szövetspecifikus túltermeltetés, endogén gén módosítása

Az OGR egyik fő szolgáltatásaként vállalja transzgenikus és egyéb genommódosított egérvonalak előállítását. Bármilyen felmerülő project kapcsán átfogó szakmai konzultációval állunk rendelkezésre, ahol felvázoljuk a lehetőségeket, és javaslatokat teszünk olyan modellek létrehozására, amelyek optimális eredményeket hozhatnak. Ha  szükséges a transzgenikus konstrukciót szövettenyésztő laboratóriumban tesztelhetjük, így információt nyerhetünk a konstrukció működéséről, mielőtt azt egérembriókba injektálnánk. Az új egérvonalakat minden esetben mikroinjektálással állítjuk elő, amit megtermékenyített egérembriókba végzünk. Több egértörzs elérhető (C57Bl6/J-N, FVB/Ant) és lehetőség van már meglévő transzgenikus vonal további alakítására.

Az injektáló komponensek megválasztásával és konstrukciók elkészítésével változatos modelleket állíthatunk elő, az egyszerű túltermeltetéses modellektől kezdve a komplex genommódosításokig. Az új egérvonalak genomszintű analízisét elvégezzük, hogy megbizonyosodjunk a genommódosítás a tervezettnek megfelelően megtörtént, és szükség esetén lehetőség van alapszintű expressziós vizsgálatokra szöveti metszeteken. 

 

A leggyakrabban előállított egérmodeljeink

 

Génkiütés (Knock-out)

 

Egy tetszőleges gén kiütése olyan genommódosítást jelent, amivel megakadályozhatjuk, hogy a génről működőképes termék keletkezhessen. Ez több stratégiával elérhető, leggyakrabban a funkcionális doméneket kódoló exon vagy exonok eltávolításával. Az ilyen génmódosítások rutinszerűen végezhetőek a CRISPR/CAS technológia segítségével. 

 

Kondícionális Knock-out

 

Olyan technológia, amely lehetővé teszi, hogy célgént csak speciális szövetekben vagy akár indukálható módon, adott időben rontsunk el. A célgén elrontása egy másik (transz)gén termékének jelenlététől függ. Ezek többnyire helyspecifikus rekombinázok, amelyek a felismerőszekvenciáik közötti rekombinációval végeredményben deléciót képesek előidézni. Mi a genommódosítás során ezeket a felismerőszekvenciákat illesztjük a célgén kritikus exonjait határoló intronjaiba szintén a CRISPR/CAS technológiát alkalmazva. 

 

Szövetspecifikus túltermeltetés

 

Gyakori igény, hogy specifikus szövetet vagy azon belül egy specifikus sejtpopulációt jelöljünk meg vagy módosítsunk. Amennyiben ezek a sejtpopulációk jellemezhetőek egy expressziós profillal, találhatunk olyan gént amelynek kifejeződése specifikus az adott populációra. Felhasználva ennek a génnek a regulációs régióit a transzgénünk kifejezésére általában jó hatásfokkal közelíthetük a célgén expressziós mintázatát. Technológiák elérhetőek, amik lehetővé teszik a transzgén nagyobb hatásfokú integrációját (pl. transzpozon alapú transzgenezis), véletlen helyett célzott pozícióba való integrációt (pl. integráz alapú transzgenezis), és nagyobb regulációs régiók felhasználását (Bakteriális Mesterséges Kromoszómák). Leggyakrabban marker géneket (pl. fluoreszcens fehérjéket), optogenetikai eszközöket vagy az előző pontban is említett helyspecifikus rekombinázokat termeltetjük meg szövetspecifikusan. 

 

 

Endogén Gén módosítása

 

Ez alatt elsősorban a gén termékének olyan szintű módosítását értjük, amivel például egy új allélvariánst állítunk elő néhány aminosav megváltoztatásával, ami alkalmas lehet betegségmodellek létrehozására. Szintén lehetőség van kisebb nagyobb deléciók kilakaítására, vagy különböző tag-ek hozzákapcsolására. 

 

<< Vissza