Kórokozó mentesítés (rederiválás)

2024. január 19. péntek

A kísérletekhez felhasznált állatok „állapotát” 3 paraméter együttesen határozza meg: a genetikai jellemzők, az egészségügyi státusz és a tartási körülmények. 

A genetikailag módosított állatok az esetek döntő többségében nem immunhiányos szervezetek, így különleges, a nem módosított egerekétől eltérő bánásmódot nem igényelnek, de a szervezetükben és a környezetükben jelen levő mikroorganizmusok, paraziták módosítják az élettani folyamatokat és a viselkedést, ezért kísérletek reprodukálhatósága érdekében a kísérleti állatok higiéniai státusza fontos tényező. A kísérletekhez felhasznált állatok nem sterilek, mert a normál emésztéshez az egereknek szükségük van normál bélflórára, de a hosszútávú fenntartáshoz és a tenyésztésekhez a FELASA, az Európai laborállat-tudományi egyesületek szövetsége ajánlása alapján a legáltalánosabb fertőző ágenseket nem tartalmazhatják. Attól függően, hogy milyen patogének vannak jelen az állatok környezetében megkülönböztetünk konvencionális, a csak meghatározott patogénektől (SPF), vagy a feltételesen patogénektől (SOPF) is mentes állatházakat. 

Fertőzött kolóniákból csak kórokozó mentesítéssel lehet tiszta állatházakba bejuttatni állatokat. A klasszikus módszer a császármetszés, amikor a már életképes magzatokat az ellés előtt tiszta környezetben kiemelik és nem fertőzött dajkaanyához teszik felnevelésre a kölyköket. Génmódosított egerek esetén az embriótranszferen keresztül történő kórokozómentesítés a jellemző eljárás. Ennek alapját az adja, hogy a petefészekben, a petevezetőben, valamint a herékben és a mellékherékben akkor sem mutatható ki fertőző vírus és baktérium, ha egyébként a kolónia és az állatok fertőzöttek. 

 

A pre-implantációs stádiumban levő embriókat vagy hagyományos pároztatás, vagy asszisztált reprodukcióval nyerjük, amelyeket a tisztatérben élő álvemhes nőstényekbe ültetünk be. Az elválasztást követően az álvemhes anya egészségügyi státuszát ellenőriztetjük és annak alapján kerülhetnek be a kölykök a tiszta állatház állattartó szobáiba. 

<< Vissza