Készülő új cikkünk a BioRxiv-on diakép
Egy módszertani cikk a JBC-ben diakép
Hrabovszky Erik a Flerkó-Bárdos-emlékérem nyertese diakép
Göcz Balázs nyerte a 2023. évi MEAT Ifjúsági Díjat diakép
MEAT Ifjúsági Díj Skrapits Katalinnak diakép
Flerkó-Bárdos Junior díj Skrapits Katalinnak diakép
Jelentős siker nemzetközi együttműködésben diakép
A titokzatos GnRH diakép
Az idegsejtek ösztrogénfüggő szabályozása és egy csokoládéról elnevezett átvivőanyag diakép

Készülő új cikkünk a BioRxiv-on

Már olvasható a BioRxiv-on a legújabb eredményeinket bemutató cikkünk.

 

Fókuszban a laterális septum kisspeptin-termelő idegsejtjei.

Részletek

Tagok

Csoportunk jelenlegi tagjai

Publikációk

Az idegsejtek ösztrogénfüggő szabályozása és egy csokoládéról elnevezett átvivőanyag

Jól ismert, hogy a nők hajlamosak egy-egy szelet csokoládéval vígasztalni magukat. Hrabovszky Erikék munkája egy csokoládéról elnevezett peptid szerepének feltárásával segítheti, hogy sok nő legnagyobb bánata, a meddőség is egyszer gyógyítható lehessen.

 

Míg kontinenseken, ill. kontinensnyi országokban az ismeretterjesztéstől a rendszabályokon át a törvényekig mindent bevetnek a népesedés további növekedése ellen, a világ egyáltalán nem biztos, hogy boldogabb, de határozottan gazdagabb részében, egyre többen küzdenek azért, hogy gyerekük születhessen. Annak, hogy ezért küzdeniük kell, ezer és egy oka lehet. Bár manapság talán a fájdalmas tünetekkel is járó endometriózisról lehet a legtöbbet hallani, szintén gyakori a központi idegrendszer működésének zavara miatt kialakuló policisztás ovárium szindróma (PCOS), ahol a túlstimulált petefészek a meddőség oka. Ez a két - sajnos gyakori - betegség is a termékenységgel kapcsolatos kutatások széles kutatási területének megoldandó talányai közé tartozik.

De erről szóljon inkább Hrabovszky Erik, aki a neuroendokrinológia terén nemzetközi szaktekintély, és akivel a neves PNAS*-ben megjelent közleményük kapcsán beszélgettünk.