Jelentős siker nemzetközi együttműködésben

2022. október 10. hétfő

Hrabovszky Erik és Skrapits Katalin a projektet vezető francia kutató felkérésére csatlakoztak a nemzetközi csapathoz, mely egy ritka, de súlyos veleszületett rendellenességet vizsgált. Eredményeik reményt adnak annak kezelésére is.

Science Translational Medicine ugyan igen magas (18) impakt faktorú folyóirat, intézetünkből azonban még senkinek sem jutott eddig eszébe, hogy itt publikáljon. Ez az első alkalom egy nemzetközi együttműködés eredménye. A nagyhírű francia INSERM kutatóintézetből kapott felkérés pedig a Hrabovszky Erik vezette csoport kiváló, kutatási területükön széles körben elismert korábbi eredményeinek volt köszönhető.

 

Erik:

 

- A kutatást vezető Vincent Prévot valóban hasonló módszertant használó korábbi munkáink alapján kért fel bennünket a részvételre egy részprojektben. Katával felnőtt postmortem agyakon végeztünk neuroanatómiai vizsgálatokat.

- Ti a belsőelválasztású mirigyek és az agy között létrejövő kétirányú funkcionális kapcsolatot vizsgáljátok, kiemelten is a GnRH (gonadotropin felszabadítp hormon) szerepét. Hogyan kapcsolódik ez a Prévot és csoportja által vizsgált ritka, ugyanakkor súlyos rendellenességhez, a veleszületett hypogonadotrop hypogonadizmushoz, mely gyakran jár együtt anozmiával (szaglászavar, a szaglás elvesztése), halláskárosodással és értelmi fogyatékossággal is?

-   Prévot csoportja ezen munkájának kiindulási alapja az a megfigyelés volt, mely szerint az orrplakodban megszülető GnRH idegsejtek agyba történő bevándorlásukat megelőzően nitrogén-monoxid (NO) jelátvitelt is használnak. A tanulmány megmutatta, hogy ennek később az ép szaporodási funkciók létrejöttében kritikus jelentősége lesz.

- Amennyiben a GnRH neuronokban csupán átmeneti a NO-szintáz termelődése, milyen szerepet játszhat ez az enzim a későbbi nemi működésekben?

- Normális egyedfejlődés mellett a csecsemőkben 3-6 hónapos kor között jelentkező ún. “minipubertást” a reproduktív tengely átmeneti aktiválódása okozza. A svájci társszerzők munkája igazolta, hogy ebben a NO jelátvitel kritikus jelentőséggel bír. Ennél tágabb összefüggést jelent, hogy koraszülött csecsemők károsodott minipubertása gyakorta jár együtt olyan felnőttkori termékenységi problémával, melyben a korai NO szignalizáció hiányossága is szerepet játszhat. 

 

- Milyen egyéb eredmény szerepel még a publikációban?

- Génmódosított állatmodellekben jól reprodukálható volt a NO-szintáz hiánya okozta hipogonadotrop hipogonadizmus. Igen izgalmas volt az az észlelet, hogy ilyen állatokban a NO korán megkezdett belélegeztetése a későbbi fertilitási problémát megelőzte. Sőt, ilyen kezeléssel – legalábbis állatkísérletben - a felnőttkori kognitív funkciók is javíthatóak voltak! 

 

- Azt hiszem mindenki kitalálhatja ezek után, mi a következő lépés!

-  A Science Translational Medicine cikk megjelenése mellett, Prévot munkacsoportja elindított egy előremutató klinikai együttműködést is, melynek célja inhalációs NO kezelés koraszülöttekre gyakorolt hatásainak vizsgálata lesz. A publikáció és az induló klinikai vizsgálat jelentőségét laikusok számára is érthető módon foglalja össze a megjelent angol nyelvű sajtóközlemény

<< Vissza