Innovációs díjat nyert a Femtonics szoftverfejlesztése

2024. április 16. kedd
Címkék: Hírek

Intézetünkben idegtudományi alapkutatás folyik, és mindnyájan egyetértünk abban, hogy alapkutatás nélkül nincs innováció. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan munkatársaink, akik műszer- és szoftverfejlesztéssel is hozzájárulnak ahhoz, ez az alapkutatás még eredményesebb lehessen. Itt van példának okáért a Femtonics!

 

A Femtonics honlapján olvasható alapítás történetének még rövidebb öszefoglalása, hogy Rózsa Balázsnak és Katona Gergelynek szüksége volt egy olyan 3D-ben pásztázó két-foton mikroszkópra, ami addig nem létezett, ezért néhány munkatársukkal segítségével megcsinálták. 

A fejlesztés iránt számos agykutató mint potenciális vásárló érdeklődött, így 2005-ben megalapították a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft.-t. Ez volt az első KOKI-ból induló ilyen vállalkozás, melynek kivételes sikere bizonyára más kutatókat is arra buzdít, hogy egy jelentős üzleti potenciált is hordozó ötlet és megfelelő háttér esetében maguk is megalakítsák vállalkozásukat. 

De bármily dicső is egy múlt, megélni belőle nem sokáig lehet, így térjünk is át arra, miért vehette át  2024. március 26-án az Országház Felsőházi Termében a Femtonics immár harmadik innovációs díját. Az elsőt 2019-ben az „Alapkutatástól a piacig” kategóriában nyerte a Femto3D ATLAS lézerpásztázó 3D- mikroszkópért, melynek a díjnyertes képstabilizációs fejlesztéssel is ellátott változatát olyan jelentős intézmények használják 2022 óta, mint a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität (LMU), Amerika leginnovatívabb gyermekkórháza, a Boston Children's Hospital, vagy a világ legjobb egyetemei közé tartozó MIT (Massachusetts Institute of Technology) és a kanadai McGill University. A New York-i Columbia University híres, prof. dr. Losonczy Attila által vezetett kutatócsoportja pedig 2023-ban már a harmadik Atlas mikroszkópot vásárolta meg. 

A 3D akuszto-optikai mikroszkóp technológiával végezhető vizsgálatok gyökeresen új perspektívát nyitottak az agykutatásban, hiszen az olyan általánosan elterjedt diagnosztikai módszerek, mint a komputertomográfia (CT) és a mágneses rezonancia-képalkotás (MRI), nem teszik lehetővé a sejtszintű képalkotást. Ez pedig elengedhetetlen gondolataink, memóriánk, érzelmeink alaposabb megismeréséhez, de a központi idegrendszer betegségei mechanizmusának tanulmányozásához is. Az agyműködés funkcionális, sejtszintű (sejten belüli) vizsgálatához jelenleg a FEMTO3D Atlas nyújtja a legjobb megoldást. „Az in-vivo kísérletekben azonban a zsigeri mozgások (szívverés, lélegzés), illetve az akaratlagos mozgás akár több tíz mikrométernyi elmozdulást is okozhatnak, lényegesen nagyobbat, mint maguk a mérendő struktúrák (a sejttestek és a sejtnyúlványok, dendritek, dendrittüskék). A Femtonics FocusPinner - 3D valós idejű képstabilizáció szoftvere  lehetővé teszi az in-vivo kísérleteket, segítségével precízen lehet mérni az idegsejtek nyúlványainak, illetve a neuronhálózatoknak aktivitását, mivel képes kompenzálni a viselkedés, tanulás, futás során történő elmozdulásokat. A módszert többek között az epilepszia és a depresszió sejtszintű terápiájának állatmodellen történő kidolgozásához is sikerrel alkalmazzák” – mondta prof. dr. Rózsa Balázs, a cég ügyvezető igazgatója.

„A díj azt üzeni, hogy érdemes olyan, high-techre specializálódott szakembergárdát szervezni, akik itthon is képesek az igen erős nemzetközi versenyben ütőképes találmányokat, termékeket  előállítani. Rendkívül fontosnak tartom, hogy megerősítsük azt a közösséget, akik hisznek a hazai szellemi tőkében, hiszen így egyre többeket tudunk motiválni arra, hogy itthon valósítsák meg innovatív ötleteiket”. 

 

<< Vissza