Karácsonyi ünnepeltjeink: Király Bálint és Zichó Krisztián

2024. január 11. csütörtök
Címkék: Hírek

Ünnepelni sokféleképpen lehet, és ez alól a karácsony sem kivétel. Egy tudományos intézetben pedig a karácsonyi ünnepség sem lehet meg tudományos előadás nélkül. 

Bár igazán csábító lehetőség elmerengni egy kicsit azon, hogyan alakult ennek az ünnepnek a sorsa a télforduló pogány ünnepétől Jézus születésének keresztény ünnepén át a nagyon átmeneti és csak Kelet-Európa országaiban bevezetni próbált, de elvetélt fenyő ünnepen át a jelenlegi, már nem csak külföldön, de nálunk is egyre inkább csak Télapó/Santa Santa Claus, vagy a karácsonyhoz végképp köze nincs Mikulás védjeggyel futó ajándékvásárlási és evés-ivás-kényszerrel súlyosbított állapotig, emelkedjünk ezen felül, és beszéljünk a tudományról!

Igaz, intézetünk 2023. december 15-én rendezett karácsonyi ünnepségén szintén lehetett jót enni-inni, sőt, hosszú évek után még táncolni is azoknak, akik erre vágytak, de csak az után, hogy igazgatónk és igazgatóhelyetteseink - Nusser Zoltán, Sperlágh Beáta és Acsády László akadémikusok - beszámoltak az elmúlt év intézetünk számára legfontosabb eseményeiről. 

A tavaly megjelent tudományos eredmények, publikációk minősége-száma és munkatársaink kitüntetései, díjai mellett még arról is, hallhattunk, mit tettünk azért, hogy intézetünk céljai és eredményei, általánosságban pedig a kutatói feladatok fontossága szélesebb körben is ismert, mi több, elismert és követésre méltó legyen.

Az ünnepség hivatalos részének lezárásaként egy kb. 5 perces, nem kutatók számára is érthető, remek tudományos előadásra is sor került, amire még most is úgy emlékeztek, hogy ha nem is tudnák elismételni, amit hallottak, de az előadás alatt mindent értettek.

Már csak emiatt is megérdemli Zichó Krisztián gratulációnkat, aki számára az előadás lehetőségét intézetünk vezetősége és Tudományos tanácsa szavazta meg a PLoS Biology folyóiratban megjelent első szerzős közleménye jutalmául. A Nyiri Gábor csoportjában dolgozó Zichó Krisztián azt a munkát mutatta be, ami feltárt egy eddig ismeretlen mechanizmust, melynek során az agykéreg az agytörzsben található nucleus incertus nevű agyterület közreműködésével segíti a félelmi emléknyomok felidézését a hippokampuszban.

Ugyancsak gratulációt érdemel Király Bálint, a másik 2023-ban megjelent jelentős felfedezésről szóló cikk első szerzője (Király et al. Nature Communications), aki szintén elnyerte az intézet Fiatal Kutatók Kiemelkedő Publikációs Díját és ezzel az előadás lehetőségét, csak ennek megtartását betegsége megakadályozta.      

Azt azonban semmi nem tudta megakadályozni, hogy mindketten válaszoljanak néhány egyszerű kérdésre.

- Miről beszéltél volna előadásodban?

Bálint 

- Arról a felfedezésünkről, hogy a mediális szeptum a hippokampális oszcillációk nagyon széles frekvencia-spektrumát vezérli, és ezáltal meghatározó szerepe van a hippokampális memóriafolyamatok hibátlan pontosságú és nem is tudatosuló gyorsaságú koordinálásában. Míg egy korábbi modell a mediális szeptumot a hippokamális théta-ritmus ütemét diktáló metronómhoz hasonlítja, új felfedezésünk inkább egy olyan hálózatot valószínűsít, ahol a szeptum karmerster, aki oszcillációk komplexen összekapcsolódó szimfóniáját vezényli, szerves kapcsolatban a teljes hippokampális zenekarral.

- Biztos vagyok abban, hogy intézetünk hallgatósága a te előadásodat is nagy tetszéssel fogadta volna! Az előadás most sajnos elmaradt, de a díjat természetesen te is megkaptad. Mennyire számítottál-számítottatok a díjra, hiszen azt, milyen közlemények jelentek meg tavaly, mindenki tudhatta.

Bálint

- Nem igazán számítottam a díjra, pontosabban szólva, most nem gondolkoztam ilyesmin. Őszintén szólva egy korábbi évben – megj.: Bálintnak nem ez az első Nat. Comm. közleménye - megfordult a fejemben, de utána rá is jöttem, hogy nem szabad így gondolkozni.

Krisztián

- Én sem számítottam erre a díjra, így kellemes meglepetésként ért. Szerintem tavaly elég sok, fiatal kutatók által írt első szerzős, színvonalas tanulmány jelent meg a KOKI-ból, így nem gondoltam volna, hogy az enyém lesz az egyik díjazott. Mindenesetre nagyon örültem neki, nagy megtiszteltetésnek tartom, és nem tudok elég hálás lenni érte.

- Elvonatkoztatva ettől a mostani díjtól, mi a véleményetek a hasonló, intézetek által, a saját kutatóik részére alapított díjakról?

Krisztián

- Nagyon jó ötletnek tartom a feltörekvő fiatal kutatók intézeten belüli ilyen jellegű elismerését. Már az is motiváló lehet sokak számára, ha csak megemlítik a nevét az intézet évértékelőjén. Ha ilyenkor kiemelnek néhány fiatalt, akiknek abban az évben jelent meg több éves munkájuk egy rangos folyóiratban, ráadásul egy külön díjban is részesítik őket, rendkívül motiváló. Az intézetünk által alapított díj mind szakmailag, mind anyagilag szép elismerés. Másrészt azért is fontosnak tartom, mert így tehetséges emberekre figyelhetünk fel az intézeten belül, és egy picit talán jobban megjegyezzük az ő kutatási területüket, témájukat. 

Bálint

- Ha elismerik az ember munkáját/eredményét az szuper, de a lényeg, hogy én elégedett legyek a cikkel, jó hangulatban dolgozzunk együtt a többiekkel és az eredmény hozzáadjon valamit a tudásunkhoz az agyról. Bár egy díj ezek hiányáért sosem tudna kárpótolni, és azt hiszem alkatilag olyan vagyok, hogy nem díjak motiválnak, ennek ellenére jónak és nagyon fontosnak tartom, hogy legyenek ilyen elismerések.

- Mindent összevetve, úgy érzitek tehát, a díjak hasznosak!

Krisztián

-      Igen, a legkisebbtől a legnagyobbig, mindet fontosnak tartom. A díjak nem csak fiatalon, de később is fontos megerősítések a kutatók számára, hogy a rengeteg kísérletezésbe, ötletelésbe fektetett munkájuk megtérül, és kutatásuk jó úton halad. A kutatásban, ahol mindennapos a kísérletek jellegéből fakadó kudarcok, fontos pozitív megerősítés. 

Bálint

- A mi munkánk elsősorban önmotiváción alapul, projektjeink végtelenül hosszúak, a visszacsatolás ritka, és ilyen díjak nélkül néha elmaradozónak érezheti az ember munkája elismerését. Különösen, ha ez a valaki még hallgató.

- Válaszaitok teljes egyetértést mutatnak! Mivel fejeznétek be - szintén teljes egyetértésben - ezt a rövid kis beszélgetést? 

Krisztián

- Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy bár a legtöbb díj egy-egy embernek szól, nem csak a díjazott munkáját méltatja, hanem a teljes csoportét, kutatókat, asszisztenseket és a témavezetőt is beleértve, ahogy ezt a díjátadón meg is említettem.

 

<< Vissza

Karácsonyi ünnepeltjeink