Talentumos kutatóink

2024. április 19. péntek
Címkék: Hírek

Acsády László akadémikus, aki intézetünkben csoportjával elindította és eredményeikkel  világszínvonalra és elismertségre emelte  a talamusznak, az agykéreg egyik fő kommunikációs partnerének kutatását, Szegeden, 2024. április 15-én átvette a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) által alapított Talantum-díjat. 

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány a Talentum-díjat 2013-ban hozta létre. A díjazottakat az NTA szakmai vezetése és az alapítvány kuratóriuma együtt választja ki a megelőző egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezések alapján. Szempont az is, hogy kizárólag azok nyerhetik el, akik Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan, a felfedezéshez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét Magyarországon végezték.

Intézetünkben eddig Dénes Ádám részesült ebben a kitüntetésben 2021-ben. Csoportja a mikroglia kutatásában nemzetközi szinten van az elsők között, legújabb eredményeiket pedig maga a Science folyóirat fogadta el közlésre.

2023 januárjában Acsády László csoportjának az idegtudományok legnagyobb nevű szaklapjában, a Nature of Neuroscience-ben jelent meg talamusz kutatásaik nagy nemzetközi visszhangot keltő eredménye. Az agykérgi kommunikáció alapvető régióspecifikus tulajdonságának felismerése, mely segíthet megérteni normális és kóros agyi működések hátterét, nem akármilyen fegyvertény volt. Hádinger Nórinak, a cikk elsőszerzőjének és iniciátorának majd hét éven át hihetetlen kitartással és hittel végzett munkája nélkül talán nem is sikerült volna. Nem véletlen, hogy Acsády László úgy gondolta, a díj jutalmát megosztja vele.

A Talentum-díjakat 2024. április 15-én, a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsor keretében adták át.

 

 

 

 

<< Vissza