A KOKI az Educatio2024 kiállításon

2024. január 22. hétfő
Címkék: Hírek

Az immáron huszonnegyedik alkalommal megrendezett és több, mint 60 ezer látogatót vonzó Educatio2024 kiállításon most először szerepelt a KOKI. Intézetünket Orosz Áron PhD hallgató képviselte.

 

A kiállítást azért hozták létre, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon a felsőfokú oktató intézményeknek, és megbízható segítséget a továbbtanulási lehetőségek iránt érdeklődő diákoknak. Kézenfekvő, hogy az intézeteket, legyen szó akár graduális, akár posztgraduális oktatásról, egyetemekről vagy kutatóintézetekről, olyanok népszerűsítsék, akik korban is közel vannak az érdeklődő diákokhoz, jól emlékeznek még saját kérdéseikre és problémáikra, és életszerű képet tudnak festeni jelenlegi életükről, az újabb kihívásokról.

Egy választási évben még inkább ügyelni kell arra, ne közöljünk félreérthető információkat, ezért rögtön pontosítom is a felvezető szövegben leírtakat. Intézetünk részvétele ezen a nagyszabású rendezvényen egy váratlan lehetőségnek köszönhető. Hencz Éva, a HUN-REN kommunikációs igazgatója volt az, aki a HUN-REN kutatóintézetei számára felajánlott négy hely egyikére intézetünk számára is biztosított jelentkezési lehetőséget, Orosz Áront pedig nem az intézet kérte fel, hanem ő jelentkezett, hogy bemutatja a KOKI-t, és felkelti a diákok érdeklődését a kutatói élet iránt. Ez igen fontos, hiszen a kutatói életforma több szempontból is különbözik még az egyetemi oktatókétól is, és ahogy az itt elérhető sikerekről, úgy nehézségeiről is jó előre tudni!

Áron jelentkezése és részvétele közt 3 nap sem telt el, előtte személyesen beszélni sem tudtunk, így nem csoda, hogy első kérdésemre adott válasza meglepett. 

- Kiállítóként milyen személyes tapasztalatokat szereztél?

- Többször voltam már az Education, de eddig a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet képviseltem. Most először kellett a kutatói létet bemutatnom. A nagy különbség nem az érdeklődők számában volt, mert ugyanúgy sokan és lelkesen jöttek, de sokkal kevesebb konkrét kérdést tettek fel. 

- Ennek valószínű oka talán az, hogy először oktatási intézményt akarnak találni, csak azután egy jó helyet, ahol tudományos diákköri munkát végezhetnek, elkezdhetik a kutatást. Mint tapasztalt kiállító, mi volt a véleményed az idei rendezvényről?

- Az Educatio idén is szervezetten és jól működő kiállítás volt, és ehhez minden bizonnyal a 24 év alatt összegyűlt tapasztalat is hozzájárul. Nem csak az ország minden pontjáról, de külföldről is érkeztek kiállítók és érdeklődők, ami szintén színesítette a palettát. A kiállítás színvonala is magas, hiszen sokaknak ez a legjobb lehetőség a bemutatkozásra, így mindenki minőségi anyagot igyekszik összerakni. 

- Mennyire sikerült a fő célt, a középiskolások és az intézmények közti párbeszédet és a pályaválasztást elősegíteni?

- Nagyon hatékony platformot biztosított hozzá. Igaz, intézményünk célját tekintve még kevés volt az érdeklődő a kutatás, a tudományos diákköri munka és a PhD képzés iránt, de épp idén, mikor az érettségi szabályai is változnak, érthető is volt, hogy a közeli jövő problémái most fontosabbak voltak számukra. 

- Biztos vagyok benne, hogy mindent megtettél mind intézetünk, mind az idegtudományi kutatás népszerűsítése érdekében! Látogatóid még Gulyás Attila SzürkeÁllomány című blogjáról is kaptak egy kártyát emlékeztetésül, és ez is hozzásegíthet ahhoz, hogy jövőre már sokkal több látogatónk legyen, akik előre megfogalmazott kérdésekkel érkeznek majd. 

Véleményed szerint mi az alapja a kiállítók és az érdeklődők közötti hatékony információ-átadásnak?

- A hatékonyság elsősorban az érdeklődőtől függ. Minden résztvevőnek lehetősége van a legfontosabb információk megszerzésére. Az itteni lehetőségek közül kiemelendő, hogy a hallgatói szinttől egészen az oktatókig lehet informálódni, bepillantást lehet nyerni az egyes egyetemek nem csak oktatási, de kutatási tevékenységébe is.

- A kiállítók szerint idén a látogatók száma meghaladta a hatvanezret. A kiállítói térben adott időben jelenlevők sűrűsége mellett mi mutatta számodra, hogy nagy érdeklődés állandó is?

- Mint említettem, nem ez volt első részvételem ezen a kiállításon, és tapasztalataim szerint minden évben hatalmas volt az érdeklődés. Ez nem is csoda, hiszen ez az ország legnagyobb továbbtanulással kapcsolatos expója. Az érdeklődés nagyságára pedig talán nem is kell jobb példa, mint hogy két-három arra menő buszt is ki kellett várni, míg felszállhatott az ember, habár azok épp az Educatióra tekintettel, sűrített járatszámmal üzemeltek.