Az ELKH vezetőinek látogatása

2022. április 29. péntek
Címkék: Hírek

Már harmadik éve annak, hogy intézetünk a 2019. augusztus 1-vel alapított Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozik. Az ELKH vezetőségének gondosan szervezett első látogatására 2022. április 19-én került sor.

Már harmadik éve annak, hogy intézetünk a 2019. augusztus 1-vel alapított Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozik. Az ELKH vezetőségének gondosan szervezett első látogatására 2022. április 19-én került sor.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) az Országgyűlés 2019. augusztus 1-én alapította, mint független költségvetési intézményt "a magyar tudományos élet alappillérét jelentő, központi finanszírozású, független kutatóhálózat irányítására és működtetésére".
A megalakult intézményhez tartozó tizenegy kutatóközpontban és hét kutatóintézetben, valamint az egyetemeken és egyéb közintézményekben működő, száznál is több támogatott kutatócsoportban a matematikai és természettudományok, élettudományok, bölcsészet- és társadalomtudományok legváltozatosabb területein folyó alap- és alkalmazott kutatások megismerése, területükön belüli rangsorolása, a központi támogatások arányos és ésszerű elosztása hatalmas feladatot jelenthetett és jelent ma is az ELKH szervezetének, vezetőségének.
Természetesen vannak mindenféle tudománymetriai mérőszámok - ezek egy része más kutatási területen nem alkalmazható - de még a leggondosabb szervezés és legalaposabb megfontolások után is előfordulhat, hogy olyan kutatási irányzatok kapnak prioritást és kiemelt támogatást, melyekre addig senki nem gondolt. (Erről kemény leckét kapott mindenki 2020-ban.)

Egy dolog viszont biztos. A személyes kapcsolat, tapasztalat, több döntésben is hasznos segítséget jelenthet. Ennek érdekében is történt, hogy 2022. április 19. délutánján az ELKH szinte teljes vezetősége látogatást tett nálunk.

Itt volt Maróth Miklós, elnök, Zalányi Viktória Eszter, főtitkár, Hegedüsné Katalin, főtitkárhelyettes, Horváth Csaba hálózatfejlesztési és Nyitrai-Povolnik Beáta jogi és igazgatási főosztályvezető, valamint Sümeghy Gyula, nemzetközi kabinetvezető, Czapkó Judit, titkárságvezető és Auth Kitti, titkársági referens.
A magasrangú vendégek fogadásán természetesen intézetünk teljes vezetősége jelen volt. (Nusser Zoltán igazgató, Sperlágh Beáta és Acsády László igazgatóhelyettesek, és Györfiné Vörös Zsuzsanna gazdasági vezető)
A látogatás fontosságát az intézet számára az is mutatja, hogy a villáminterjú kérdéseire Nusser Zoltán igazgató válaszolt.

- Miért kellett ilyen sokáig várni erre a látogatásra?

- Mostanában "a COVID!" a hasonló kérdésekre legtöbbször elhangzó válasz, és ez nagyrészt most is igaz. De ennél pontosabb felelet az, hogy a tavaly őszre tervezett látogatásból lett ez az időpont, annak pedig hogy miért csak tavaly ősszel kerülhettünk volna sorra egyáltalán, valószínű az az oka, hogy egy sorrendet kellett felállítani a majdnem húsz intézet között, és akkor jutott ránk a sor.

- Az ELKH tudatta, mit szeretnének látni-hallani?

- Az intézet megismerése volt a céljuk, már amennyire ez egy ilyen három órásra tervezett látogatás alapján lehetséges. Meghallgattak az intézet kutatási eredményein alapuló öt tudományos előadást, látogatást tettek néhány laboratóriumban, ill. meglátogatták a Fénymikroszkópos egységet is. Egy "szösszenet" volt, egy pillanatfelvétel az intézet életéből.
- Azt egy itt dolgozó kutató elég jó eséllyel kitalálhatta, milyen témákat mutat be az intézet, hogy sokoldalúságát, a kutatási téma fontosságát, valamint azt is bizonyítsa, hogy a most "legforróbb", legnagyobb érdeklődéssel követett témákban is a nemzetközi élvonalban vagyunk. De milyen szempont alapján és ki választotta ki meglátogatandó laborokat?
- A vezetés. A legfontosabb szempont az volt számunkra, hogy olyan modern módszerekkel, eszközökkel végzett kísérleteket mutassunk be, melyek lehetőség szerint látványosak is. Ezért mutattuk be a virtuális valóságban navigáló egeret, és nem egy PCR készüléket.
- Azt lehet tudni, mi volt látogatóink általános benyomása?
- A záró megbeszélés alapján úgy gondolom, jó, ahogy nekünk is!
- Mit jelenthet egy ilyen látogatás, egy jól sikerült látogatás az intézet számára?
- Senki nem tudja pontosan, mi sem. Valószínű, hogy nem ezen fog múlni az intézet anyagi támogatottsága, és nagy jelentőségű döntéseket sem befolyásol, de az fontos, hogy egy fenntartónak legyen elképzelése az intézetről. Mi megpróbáltunk mindent megtenni azért, hogy ez a kép számunkra kedvező lehessen.