Egy interdiszciplináris párbeszédeket segítő rendezvény

2024. március 11. hétfő
Címkék: Hírek

Hangya Balázs 2023 májusában elnyert ERC Proof of Concept ösztöndíjának első eredményeit mutatta be a KOKI-ban 2024. február 16-án a 1st Mouse-to-human Workshop keretében. Az előadások meghallgatására nem csak Budapestről, de vidékről is érkeztek.

 

 

A motoros funkciók romlásáról - indulási, megállási nehézségek, kézremegés - ismert Parkinson-kórban a kognitív képességek, köztük a figyelem, a tanulás és a memória, szintén jelentősen hanyatlanak. A betegek életminőségét pedig csak akkor tudjuk jelentősen javítani, ha az eddigi gyakorlattól eltérően mind a motoros, mind a kognitív funkciókat együtt vizsgáljuk, és a gyógykezelést az adott állapotnak megfelelően állítjuk be.

A kognitív funkciók kvantitatív értékeléséhez azonban többféle vizsgálatra van szükség. Ezek közé tartozik a döntéshozatal viselkedéses tesztje, az elektroenkefalográfiás (EEG) és a elektromiográfiás (EMG) mérés is. Hangya Balázsék az EEG felvételeken mesterséges intelligencia alkalmazásával keresik azt a biomarkert (specifikus jelet), mely nélkülözhetetlen az eredmények kvantifikálásához.

A workshop négy előadása négy különböző aspektusból mutatta be a projektet, illetve azt, jelenleg hol tartanak céljuk megvalósításában. Balázs ígérete szerint hasonló rendezvényre a jövőben is sor kerül, így az érdeklődők nyomon követhetik az új eredményeket. 

Az ERC pályázatban megfogalmazott cél olyan termék előállítása, mely megbízhatóan képes a betegek állapotváltozásának követésére, az adatok elemzése programozott, a készülék használata egyszerű, és alkalmas a klinikumban való használatra. 

Intézetünkben ez volt az első ERC pályázat, melynek során nyilvános előadások mutatták be, hol tartanak céljuk megvalósításában. De nem csak ez volt a cél. Erről Hangya Balázs a következőket mondta: 

„Nagyon örültem, hogy a rendezvényen részt vettek állatkísérletes, humán és elméleti kutatók, neurológusok, agysebészek, mérnökök, mesterséges intelligencia szakértők, és nem utolsó sorban diákok. Képviseltette magát a KOKI-n kívül a HUN-REN TTK, a SZTAKI, a Wigner, az OMIII és a Semmelweis Egyetem Neurlógiai Klinikája is. A sokféle háttérrel rendelkező résztvevők értelmes, izgalmas párbeszédet tudtak folytatni. Azt gondolom, ilyen interdiszciplináris párbeszédekre nagy szükség van.”