Kis hír egy nagydíjról

2024. május 2. csütörtök
Címkék: Hírek

A Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciáján Koplányi Emil,  Dr. Kalló Imre mentoráltja, az Elvégzett kutatási tömb Elméleti és Kísérletes Orvostudomány szekciójában Nagydíjat nyert. Gratulálunk!

 

Kezdjük azzal, akit ismerünk! Kalló Imre az Endokrin Neurobiológiai kutatócsoport szenior kutatója, és nem csak tudása, de emberi kvalitásai is megvannak ahhoz, hogy kiváló mentor legyen. A mentornak ugyanis más feladata is van, mint  egy tudományos témavezetőnek. Egy mentor azt is vállalja, hogy támogatóra, tanácsadója, "nevelője" lesz mentoráltjának. Egy középiskolás diáknak pedig, bármennyire is tehetséges, ügyes, szorgalmas, néha mindezekre szüksége lehet.

Koplányi Emil, a Budapesti Könyves Kálmán Gimnázium 11. évfolyamos diákja, tehát jó helyet választott. 

Intézetünkben nem ő az egyetlen, aki középiskolásként kezdi nálunk a kutatómunkát, és nem is ő jön a legmesszebbről. Voltak, vannak, akik nem budapestiek,  és egészen bizonyos, hogy tanáraiknak is nagy szerepe volt abban, hogy eljutottak hozzánk.

Az is nagyon jó dolog, hogy majdnem harminc éve Csermely Péter - akkor még nem akadémikus - megalapította a Kutató Diákok mozgalmát, ami elég hamar átlépte az országhatárokat, így az idén Kaposváron, április 19-20-án rendezett döntő immár a 24. volt, melynek az Elvégzett kutatási tömb Elméleti és Kísérletes Orvostudomány szekciójában Koplányi Emil "Glicin és tanulás"  című előadásával nagydíjas lett. 

A versennyel kapcsolatban feltétlenül megemlítendő, hogy komoly feltételeket támaszt a résztevőkkel szemben. Munkájuk összefoglalóját (az absztraktot) igen hasonló szabályok szerint kell megírniuk, mint egy "felnőtt" konferencia esetében, több fordulón kell átjutniuk, hogy a döntőbe kerülhessenek, és mindig szakavatott bírálók pontozzák teljesítményüket. 

Az előadások értékelése az elvégzett tudományos munka ténye és színvonala alapján történik. Elbírálják, pontozzák a kutatás eredetiségét, a munka minőségét, de nem marad ki a szakirodalom ismeretének és háttérismereteknek értékelése mellett az sem, az ifjú előadó hogy áll helyt az előadását követő vitában.

Emil nagydíja azt bizonyítja, kiválóan megfelelt.
A nagydíj melletti jutalma  a többi szekció nagydíjas és első díjas előadójával együtt, hogy meghívást kap a Balaton melletti Káptalanfüreden megrendezésre kerülő hatnapos Országos Diákkonferenciára, és
különböző publikációs lehetőségek is várják. Megtisztelő lehetőség, hogy indulhat a "nagyokkal" (egyetemistákkal) a kétévente a megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), de akár még  a stockholmi Nobel-díj átadóra is kijuthat!