Bemutatkozás

2022. május 17. kedd

A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet fő kutatási témája az idegrendszer vizsgálata és megértése annak érdekében, hogy növelje ismereteinket az agyról és hozzájáruljon a társadalom számára hatalmas terhet jelentő, az idegrendszerrel összefüggésbe hozható betegségek gyógyításához valamint elősegítse az orvos-diagnosztikai és az agykutatási módszerek fejlődését.

Az 1952-ben eredetileg orvosbiológia kutatások végzésére alapított intézet az utóbbi 20 évben az ország legjelentősebb idegtudományi központjává fejlődött, és ma már világszinten elismert neurobiológiai kutatóintézet.

 

Az intézet 20 önálló kutatási profillal rendelkező kutatócsoporttal rendelkezik, melyek együttesen reprezentálják az idegtudomány összes jelentősebb diszciplináját, a farmakológiától, a viselkedés és stressz kutatáson keresztül a neuro-immunológiáig vagy a celluláris és hálózatbiológiai megközelítésekig.

Az intézet eszközparkjában  megtalálhatók a legmodernebb mikroszkópok és az idegrendszer aktivitását mérő eszközök valamint a komplex molekuláris neurobiológiai módszerek. Az intézeti kutatók munkáját 10 központi laboratórium segíti, melyek nagyban elsegítik a csoportok által alkalmazott módszerek diverzifikációját.

Az intézet bázisfinanszírozása a kormány által megbízott ELKH-n keresztül történik. E mellett a kutatók hasonló nagyságrendben  nyernek nagy nemzetközi pályázatokat (10 ERC grant, számos Wellcome Trust, HHMI, HFSPO és NIH grant, részvétel EUs konzorciumokban) illetve jelentős a hazai grant támogatás is (Élvonal, Lendület, Nemzeti Laborok, OTKA pályázatok).

Az intézet sokoldalú és eredményes együttműködést alakított ki számos hazai és külföldi kutatóintézettel és egyetemmel, és az utóbbi években erőteljesen fejlesztette ipari kapcsolatait is.

A kutatás mellett az intézet munkatársai jelentős szerepet játszanak az utánpótlás képzésben, több egyetemen oktatnak, tartanak kurzusokat, és elkötelezett, minőségi munkára nevelik az intézetben dolgozó nagyszámú egyetemi és PhD hallgatókat is.  Munkatársaink jelentős szerepet játszanak a hazai tudományos közéletben is.

<< Vissza

Épület fotók

Az intézet nyilvános terei