Magyar

2021. szeptember 29. szerda
Címkék: Hírek

Frissítés, 2022. január 19.

Kedves Munkatársak!

Az új enyhébb tünetek okozó, de kiemelkedően fertőzőképes COVID mutáció, az omicron, Magyarországon is elindította a következő COVID hullámot. A többi ország tapasztalata alapján (még nálunk jobban átoltott országok esetében is) az esetszámok várhatólag többszörösen meg fogják haladni az eddigi maximumokat. A három oltás jelentős védelmet ad a súlyosabb betegség kialakulása ellen, de nem ad teljes körű védettséget a vírus fertőzés ellen.

Az új előírásoknak megfelelően a KOKI-ban is változnak a karantén szabályok:

  • Tünetes COVID+ betegség esetén a karantén 7 nap (a tünetek kezdetétől számítva), akkor ha már legalább 3 napja tünetmentes vagy.
  • Tünetmentes COVID+ esetben a karantén 7 nap (a tesztttől számítva) , de 5 nap után negatív PCR teszttel vissza lehet jönni (azaz két napot nyersz).
  • Elsődleges kontakt (beleérteve családtag COVID+ esetet is) esetén ugyanez, tehát 7 nap karantén a találkozástól fogva, de 5 nap után negatív PCR teszttel vissza lehet jönni.

Üdv
Bea, Zoli, Laci


Aktuális, 2021. november 11. szabályzat

Kedves Munkatársak!

Az új COVID csúcs új intézkedések bevezetését teszi szükségessé. Az intézkedések figyelembe veszik,

  1. hogy nagyon magas arányban oltottak vagyunk
  2. az oltottak is kisebb valószínűséggel ugyan de elkaphatják a betegséget
  3. ha elkapják kevesebb fertőzőképes vírust ürítenek és rövidebb ideig

1) Oltás:
Önbevallás alapján az Intézetünkben dolgozók nagyon nagy százaléka legalább kétszer oltott. Mindenki számára javasoljuk mielőbb a harmadik oltást. Amennyiben akad még nem oltott kolléga kérjük saját maga, a családja és az intézet érdekében tovább ne halogassa az oltást. Kiemelt felelőssége van az oltatlanoknak a járvány káros egészségügyi, gazdasági hatásai vonatkozásában.

2) Maszk:
A maszk használata mostantól minden közösségi területen kötelező. Az intézet területén a maszk levétele kizárólag a csoport saját területén a csoportvezető engedélyével lehetséges. Csoportvezető nem adhat engedélyt oltatlan munkatársnak a maszk levételére. Az étkezőkben egyszerre maximum két fő tartózkodhat maszk nélkül. Minimum dupla oltással rendelkező kollégák a megadott létszám keretekkel (kis tárgyaló 10 fő, előadó 30 fő) maszkban továbbra is tarthatnak megbeszélést.

3) Szellőztetés:
Minden ablakkal ellátott helységben a lehetőség szerint óránként, kétóránként szellőztessetek. A hepaszűrővel ellátott szellőztetett helyiségek megfelelő védettséget biztosítanak e tekintetben. On site csoport megbeszélés után szellőztetni kell.

4) Tesztelés:
A PCR teszt mellett javasoljuk, kérdéses esetekben, a magas szelektivitással és szenzitivitással rendelkező patikában kapható antigén gyors teszteket. A vezetőség lehetővé teszi, hogy a csoportvezetők a csoport számára csoportpénzből gyors teszteket vegyenek, amik 15 perc alatt gyors tájékozódásra adnak lehetőséget COVID vagy kontakt gyanú esetében.

5) Felső légúti megbetegedések:
Felső légúti tünetekkel az intézet területén nem lehet tartózkodni. A kérdéses eseteket gyors tesztekkel kell tisztázni.

6) Külsősök belépése:
10 percet meghaladó tartózkodási idő esetében az intézetbe csak oltási igazolvánnyal lehet belépni. Kérjük minden vendéggel (szervízessel, szerelővel) ezt előre tisztázzátok, hogy a belépésnél ebből ne legyen konfliktus. Oltásigazolvány hiányában egy napnál nem régebbi negatív PCR teszt felmutatásával lehet belépni. Ezek hiányában a portás értesíti a vendég meghívóját, aki on-site végzett negatív gyors teszttel biztosíthatja vendége belépését a KOKI-ba. A teszteket az udvari COVID PCR tesztelés céljára kialakított helyiségben lehet elvégezni. Negatív eredmény esetében a vendég beléphet, pozitív esetben kikísérendő az utcáig.

7) Karantén:
A karanténszabályok tekintetében az országos rendelkezések az irányadóak. A home office munkavégzés elrendelése továbbra is a csoport/egységvezető hatáskörébe tartozik.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra!

Bea, Zoli, Laci


Régebbi szabályzatok:

Kedves Munkatársak, Dear Colleagues,

Az élesedő járványhelyzetre és az intézetünkben lévő kontaktok növekvő számára való tekintettel az intézet vezetősége a régebbi szabályok megtartásával következő szabályokat hozza:

  1. Kérjük a csoportvezetőket, hogy amennyiben a csoportjukban megbetegedés VAGY karantén intézkedés történik a pontos körülmények leírásával küldjenek egy levelet az igazgatóság@koki.hu címre.
  2. Az eddig intézkedések mellett (maszk viselés, kézfertőtlenítés), az újabb COVID terjedéssel kapcsolatos tudományos eredmények alapján, kérjük az irodák és laborok rendszeres, alapos szellőztetését. Ez különösen vonatkozik az előadó terem használatára. Minden használat után a használó köteles az ajtókat kinyitni, majd gondoskodni azok bezárásáról.
  3. Kontakt gyanú miatt előírt karantén esetében, az előírásoknak megfelelően ha két negatív teszt áll rendelkezésre a munkatárs folytathatja a munkát a KOKI-ban. Abban az esetben is azonban, ha letölti otthon a két hét karantént, a karantén végeztével végeztessen el egy tesztet. Ez a szabály természetesen vonatkozik a TDK-s diákokra. A negatív tesztek eredményét mutassa be a csoportvezetőjének!
  4. Az intézet a vis major keret terhére bizonyos feltételek megléte esetében fizeti a COVID PCR teszt költségeit. Ennek pontos kidolgozása folyamatban van a részletek a jövő hét elején várhatók. A jelenleg karanténben lévő munkatársak kérjenek KOKIs számlát a tesztről.
  5. A tárgyalóban egyszerre max. 10, az előadóban max. 25 ember tartózkodhat kötelező maszkviselés mellett, de javasolt visszatérni az online meetingek használatára. A fenti helyszínen tervezett meetingek, kurzusok, közösségi események ennek megfelelően módosulnak. Mivel a Semmelweis Egyetemről a fertőződés veszélye fokozottan fennáll, az SE kurzusait online módban kell megtartani.
  6. A közös konyhák használata esetében erősen javasolt, hogy mindenki otthonról hozott saját étkészletet, poharat használjon, mert ezeken a felületeken a vírus külön előszeretettel virágzik és terjed.
  7. Egy helyiségben maximum 2 ember tartózkodhat maszk nélkül.

Végezetül a KÖTELEZŐ TEENDŐK mint eddig:

Teendők betegség gyanúja esetére: Akinek, COVID-19 gyanúját felvető panaszai vannak (bármilyen akut légúti tünet, hőemelkedés, láz, köhögés), ne jöjjön be dolgozni, haladéktalanul értesítse a csoportvezetőjét, közvetlen főnökét és vegye fel a kapcsolatot háziorvosával!

Rendszeres kézfertőtlenítés: Az intézetbe való belépéskor kötelező az alapos kézfertőtlenítés. Ezt napi többszöri belépés esetén is meg kell tenni a bejáratoknál biztosított helyeken.

Kézzel érintett felületek rendszeres fertőtlenítése: A folyosókon, közösségi terekben, liftekben ezt ezután is kétóránként el kell végezni. A hozzá szükséges feltételeket a gondnokság biztosítja. A földszinten, az első emeleten és a liftek esetében ezt továbbra is a gondnokság munkatársa végzi. Ugyanezt a második emelettől a csoportvezetőknek kell megszerveznie és ellenőriznie.

Az egyes laborokon és irodákon belül az ott dolgozóknak, így a csoportoknak kell gondoskodnia a vírus megtapadására alkalmas felületek (többek által használt bútorok, laborasztalok, számítógép és laborműszerek, kedvelt tartózkodási helyek stb.) rendszeres fertőtlenítéséről.

Közösségi távolságtartás: A teljes munkatársi állomány esetében ki kell alakítani és fenn kell tartani a 2 méteres távolságtartási szintet. Ahol ez nem megoldható, a munkavégzést csúsztatva, „idősávosan” kell megszerezni. A csoportvezetők saját hatáskörben dönthetnek home office elrendeléséről.

Intézeti maszkviselés: A maszk viselése kötelező a liftekben, a közösségi terekben tartózkodás során és a saját rendszeres munkavégzés helyén kívüli laborokban/irodákban, egyéb helyiségekben, átmeneti ott tartózkodás, ügyintézés során. Maszk viselés a folyosókon ajánlott.

Külföldre utazás, külföldről történő hazaérkezés, külföldi vendég fogadása: értelemszerűen az országosan bevezetett intézkedéseket kötelező betartani.

A fenti intézkedések határozatlan ideig maradnak érvényben.

Vigyázzunk egymásra, egészségünk és a folyamatos tudományos munka fenntartása érdekében.

Üdv,

Bea, Zoli,Laci

Kedves Kollégák,

Ebben a levélben pontosan leírjuk:

  • mi a teendő ha valaki pozitív teszt eredményt kap,
  • definiáljuk az ún „első kontaktot”
  • leírjuk, hogy ki hogyan válik első kontakttá és ilyen esetekben mi a teendő
  • leírjuk a táppénzre vonatkozó szabályokat.

Reméljük a helyzet tovább nem bonyolódik és ezekkel az intézkedésekkel az intézet zökkenőmentes működése a járvány során is fenntartható. Ez és az előző levél az Intranet COVID füle alatt olvasható lesz.

Tehát a vezetőség a következő szabályzatot hozza a COVID helyzettel kapcsolatban:

Aki COVID szerű tüneteket mutat: A tünetek észlelésekor azonnal vegyen fel maszkot, menjen haza, és jelentkezzen telefonon a háziorvosánál. Ebben az esetben a háziorvos intézkedik a tesztelésről, illetve ha ez nagyon hosszú időbe telik, akkor szervezhet magának tesztet KOKIs számlára. Klinikai tüneteit azonnal jelezze a KOKI vezetőségének és a csoportvezetőjének, majd későbbiekben értesítse a vezetőséget a teszt eredményéről.

FONTOS: Addig a pillanatig, amíg a tünetet mutató munkatársról nem derül ki, hogy pozitív, a velük kapcsolatba került kollégák még nem számítanak első kontaktnak és a csoportvezető által elrendelt munkarend szerint kell, hogy bejárjanak az Intézetbe. Azonban ilyen esetben az érintettek különösen figyeljenek a maszkviselési és távolságtartási szabályok betartására. Attól a pillanattól, viszont amint a tünetet mutató kolléga tesztje pozitív eredményt mutat, az adott kollégával kapcsolatba került munkatársak első kontakttá válnak és 2. pont szerint kell eljárniuk.

ELSŐ KONTAKT DEFINÍCIÓJA: Pozitívnak bizonyult emberrel a mintavételi napot megelőző 3-5 napban minimum 15 percet töltött 1 m-en belüli közelségben maszk viselése nélkül zárt helyiségben (pl. közös mikroszkópozás, számítógépes közös adatelemzés) vagy huzamosabb időt (több mint 1 óra) töltött vele egy kis légterű helyiségben.

Az első kontaktok megállapítása a csoportvezetővel egyeztetve történik, a csoportvezető értesíti az igazgatóságot a karantén lépésekről.

Aki első kontakttá vált ( a fent leírt módon): Vegyen maszkot és menjen haza. Őket elvileg a hatóság megkeresi és hatósági házi karanténba kerülnek 14 napig. Ha ez nem történik meg (és valószínűleg nem fog), akkor az Intézet karanténba küldi őket 14 napig. Ha ez idő alatt nem jelentkeznek tünetei, akkor visszatérhet dolgozni. Ezt a karantén időt úgy lehet lerövidíteni, hogy a COVID pozitív kontakttal történt utolsó találkozás után legkorábban 6 nappal és ezután 48 órával elvégzett COVID teszt eredménye negatív (a tesztelést az Intézet szervezi, ingyenes a munkavállalóknak).

COVID mintavevő helyiség kialakítása a KOKI udvarban megkezdődött a tünetet nem mutató első kontaktok számára. Ennek pontos rendjéről újabb levélben értesítünk.

Táppénz: A hatósági karantén elrendelése esetén a COVID pozitív kollégát vagy első kontaktot táppénzre veszik.

Azonban, ha hatósági karantént nem rendelnek el első kontaktnál (ugye ez COVID+ embernél jelenleg elképzelhetetlen), de az Intézet belső szabályzata alapján mégis karanténba kerül a munkavállaló, akkor a csoportvezetővel történő megegyezés szerint home office-ban folytathatja a munkáját vagy igazolt fizetett távollétben lesz.

A jelenleg hatályos szabályozás a következő linken érhető el: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy ha valakit tesztelnek, akkor a teszt eredménye az EESZT-ben megtekinthető (https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal) ügyfélkapu bejelentkezés és taj szám azonosítást követően. Kérünk minden kollégát, hogy rendszeresen ellenőrizze a teszt eredményét, hogy annak eredményéről minél hamarabb tudja értesíteni a vezetőséget.

A fenti intézkedés határozatlan ideig marad érvényben.

Vigyázzunk magunkra és egymásra:

Bea, Laci, Zoli

Kérdésetek van, keressetek.

Kedves Kollégák!

Nem célunk újraírni a Háború és Békét, de kérjük ezt a levelet még olvassátok el figyelmesen.

Ebben a levélben a COVID II levélben meghatározott első kontakttá váló személyek tesztelésének rendjét írjuk le az Intézet területén.

A tesztre min 6 nappal a pozitívvá vált személlyel való találkozás után kerülhet először sor. Tüneteket mutató munkatársakat az intézetben nem tesztelünk.

Az intézet területén a mintavétel az udvarról nyíló volt villanyszerelő műhelyben kerül sor az előre meghatározott időpontokban. A legközelebbi időpont szeptember 10, csütörtök reggel 8.30 perc, az ehhez kapcsolódó második időpont, szeptember 14, hétfő reggel 8.30. Minden további időpontra a felmerülő első kontaktok ismeretében kerül sor.

A tesztelendő munkatársak nevét és születési idejét a csoportvezetők az igazgatóság felé továbbítják. Az érkezők pontos időbeosztását az igazgatói titkárság végzi és erről értesíti a munkatársakat. Nagyon kérjük a pontos érkezést. A tesztelésre várók maszkban várakoznak az udvaron egymástól két méter távolságban. A mintavevő helyiségben a mintavevőn kívül mindig csak egy ember tartózkodik.

A mintavételre a járványügyi előírások betartásával érkezzetek, javasolt a saját autó illetve a bicikli használata. A vizsgálatra érkezők a kocsibejárón vagy a hátsó parkoló felől közelítsék meg az udvart. A mintavétel után a munkatárs, nem lép a KOKI épületébe és eredménye megérkezéséig visszatér a karanténba.

Vizsgálaton kizárólag:

  • pozitív teszt eredménnyel rendelkező személlyel kapcsolatba lépett és
  • a csoportvezetők által első kontaktként azonosított, az igazgatóság felé bejelentett kollégák vehetnek részt.

A teszt költségeit a KOKI fedezi.

Minden első kontaktként azonosított munkatársunknak javasoljuk, hogy éljen ezzel a lehetőséggel saját és az intézet érdekében.

Üdv,

Bea, Laci, Zoli

Kedves Kollégák,

A KOKIs COVID tesztek eredményei alapján úgy tűnik egyenlőre sikeresen küzdünk a vírus intézeten belüli terjedésével. Köszönjük minden munkatársnak a szabályok betartását.

Az eddigiekhez hasonlóan KOKIs COVID teszt csak csoportvezetői egyeztetés alapján az igazgatóságnak (igazgatosag@koki.hu) küldött levél után lehetséges a COVID III levélben definiált közeli elsődleges kontaktok esetében (15 perc maszk nélkül 2m belül vagy, több mint egy óra egy helyiségben maszk nélkül COVID+ személlyel).

Kérjük a csoportvezetőket a vírus terjedésének megakadályozása (és az intézet pénztárcájának kímélése) érdekében a csoporton belüli munkát amennyiben lehet úgy szervezzék, hogy egy esetleges COVID pozitív eset után is az intézeti elsődleges kontaktok száma konvergáljon a nullához.

Kérjük a munkatársakat a KOKIn kívül is egyenlőre kerüljék az olyan társas eseményeket, ahol a vírus terjedésének nagy a valószínűsége.

Továbbra is mindenkienk jó egészséget, törődjünk magunkkal, vigyázzunk egymásra:

Bea, Laci, Zoli

Kedves Munkatársak!

A jelenlegi COVID helyzetre tekintettel az Intezet vezetése a 2020.09.03-an kiadott szabályzatát a következő módon módosítja:

Intézeti maszkviselés: A maszk viselése kötelező a liftekben, a közösségi terekben és a saját rendszeres munkavégzés helyén kívüli laborokban/irodákban valamint az egyéb helyiségekben, átmeneti ott tartózkodás, ügyintézés során.

Ezen felül, kötelező a maszkviseles saját laboratóriumokban/irodákban, ha több mint egy ember van egyszerre egy laborban. Maszk viselés a folyosókon is ajánlott.

A megengedett létszámot 5-re csökkentjük a kiselőadóban míg a nagyelőadóban maximum 15 ember tartózkodhat egyszerre. Minden értekezletet kevesebb mint egy óraban kell maximalni amit kötelező szellőztetés kell kövessen. Abban az esetben ha a tárgyalás tovább tart mint egy óra, akkor egy óra után 3-5 perces szellőztetesi szünetet kell tartani.

Az Intezet vezetesenek a celja, hogy a szabalyzatunkban definialt elso kontakt esete a leheto legritkabban forduljon elo (idealisan soha). Azaz ha egy kozossegben barki COVID szeru tuneteket mutat vagy ismerten COVID pozitivva valik, akkor se kelljen senki masnak otthon maradnia karantenban, mivel elkerultuk azokat a szituaciokat ami a tobbi kollegat elso kontakta hatarozna meg [1) 1.5 meter tavolsagon belul maszk nelkul 15 percnel hosszabb tartozkodas barkivel zart terben, 2) vagy tobb mint egy ora valakivel zart terben maszk nelkul].

Vigyázzunk egymásra

Laci, Bea, Zoli

Kedves Kollégák!

Nem kell ecseteljük, hogy a helyzet fokozódik és sajnos az új vírus verzió célba vette a fiatalabb korosztályt is. Az összes eddig klasszikus szabály mellé (maszk, kézmosás, karantén) legutóbb két újat hoztunk:

  1. 14 napos karantén fertőzés esetén
  2. Javaslat FFP2 maszk használatára.

Ezt jelenleg egy új szabállyal toldjuk meg.

Azon munkatársak számára akik nincsenek beoltva és nem estek át 3 hónapon belül COVID fertőzésen a NIKON központben, a VVE-ban és a Víruslaborban KÖTELEZŐ az FFP2 maszk használata.

E helyiségekben sok órát tölt el különböző csoportokból származó kollégák ezért muszáj törekednünk a lehető legnagyobb biztonságra.

Az FFP2 maszkokat a csoportvezető adja az ebben a helyiségben dolgozó munkatársnak. Kérjük jellezzétek Kriczky Andreának, ha a maszkok beszerzése nehézségekben ütközik.

Üdv:
Zoli, Bea, Laci

Kedves Kollégák!

A COVID helyzet alakulásával a vezetőség a következő változtatásokat hozta az Intézet COVID szabályzatában június 1-től:

  1. Ha egy laborban, irodában duplán beoltott (vagy a betegségen átesett és egyszer beoltott) kollégák tartózkodnak és a második oltás után eltelt 14 nap, akkor ha a helyiségben tartózkodók egyöntetűen úgy döntenek, hogy nem kívánják a maszk viselését, akkor nem kötelező a maszk használata. Minden más esetben, illetve folyosókon, liftekben, közösségi terekben és központi laborokban a maszk használata továbbra is kötelező.
  2. Az előadóban 30 ember tartózkodhat (maszk viselése kötelező).
  3. Az Intézetben külsős magyarországi vendégeket akkor lehet fogadni, ha azok bemutatják a védettségi igazolásukat és maszkot viselnek. Külföldi vendégek fogadása akkor lehetséges, ha megfelelnek az országos szabályzásban foglaltaknak, és védettségi igazolást bemutatnak.
  4. Az Intézet munkavállalói, ha külföldre mennek (nyaralni, konferenciára stb) akkor hazatérésükkor védettségi igazolást kell bemutatniuk. Ha az nincs ilyen igazolványuk, akkor egy előző napi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk vagy szabadságuk terhére 10 napot karanténban otthon kell töltsenek.

A szabályokat kérjük betartani.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra.

Üdv:
Bea, Laci és Zoli

Kedves Kollegák!

Mivel a járványhelyzet ismét erősödik, az intézet vezetése a következő változásokat hozza az intézeti COVID szabályozásban:

  1. Ha egy laborban, irodában, duplán beoltott (vagy a betegségen átesett és egyszer beoltott) kollégák tartózkodnak és a második oltás után eltelt 14 nap, akkor ha a helyiségben tartózkodók egyöntetűen úgy döntenek, hogy nem kívánják a maszk viselését, akkor nem kötelező a maszk használata. A liftben ugyanakkor újra kötelező a maszkviselés, mivel nagyon közel vagyunk egymáshoz.
  2. Az előadóban 30 ember tartózkodhat.
  3. Az Intézetben külsős magyarországi vendégeket akkor lehet fogadni, ha azok bemutatják a védettségi igazolásukat. Külföldi vendégek fogadása akkor lehetséges, ha megfelelnek az országos szabályzásban foglaltaknak, és védettségi igazolást bemutatnak.
  4. Az Intézet munkavállalói, ha külföldre mennek (nyaralni, konferenciára stb), akkor hazatérésükkor védettségi igazolást kell bemutatniuk. Ha nincs ilyen igazolványuk, akkor egy előző napi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, vagy szabadságuk terhére 10 napot karanténban otthon kell töltsenek.
  5. Influenza-szerű légúti tünetek jelentkezése esetében otthon kell maradni és negatív PCR teszttel lehet visszatérni a munkába. A PCR teszt költsége elszámolható csoport témaszámra.

A szabályokat kérjük betartani - bár a görbénk továbbra is laposan emelkedik, és számos hozzánk hasonlóan oltott ország megúszta a nagy 4. peaket, de közvetlen szomszédaink közül pl. Szerbia, Románia nem.

Vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra.

Üdv:
Bea, Laci és Zoli


<< Vissza