Gyógyszerészeti gyorstalpaló IV: Ki kicsoda, mit csinál és mi bajod lesz tőle

2024. április 2. kedd

A kábítószereket elsődleges hatásuk alapján 7 csokorba szedik, mi is így mustráljuk őket. Az egyes csoportokba tartozó drogoknak mások a (vélt) pozitív és negatív hatásai, hatásmechanizmusa, függőséget és károsodásokat okozó képessége. A mellékelt ábra felsorolja a 7 különböző típusú hatást kiváltó kábítószereket (sajnos magyar fordítást nem találtam) és hatásukat.

A kábítószerek csoportosítása hatásmechanimusuk alapján

Stimulánsok: kávé és kristályos metamphetamine1) Stimulánsok = serkentők. Legismertebb képviselőik: amfetamin (speed), koffein (kávé), kokain, nikotin (cigaretta). Ezek különböző mértékben boldogságot okoznak, feldobják az embert, magabiztossá teszik, csökkentik az étvágyat, növelik a szexuális vágyat. Izgalmi hatásuk miatt mindeközben jelentősen növelik a vérnyomást, mely károsíthatja az érrendszert és a veséket. Tartós használatuk hangulatingadozást és szorongást vált ki (értelemszerűen eltérő mértékben, kávétól még nemigen csavarodott be senki). Jelentős részük a dopamin rendszer érintésével függőséget vált ki.

Kávé-tea / koffein: Fokozza az éberséget és a fókuszálási képességet. Gyenge fizikai függőséget okoz, megvonása álmossághoz, fejfájáshoz vezethet.

Dohányzás / nikotin: az agyban és a környéki idegrendszerben található acetil kolin receptorokon hat, közvetve adrenalint szabadít fel, növeli a pulzusszámot, a vérnyomást és a vér glükóz-szintjét, illetve szapora légzést okoz. Mivel a nikotin növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet. Mérsékelt adagokban általában javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a reakciókat, csökkenti az álmosságot és az étvágyat. Túladagolása számos kedvezőtlen hatást vált ki, részben a receptorok túlzott ingerlése és ezáltal érzéketlenné válása miatt. Azt fontos megjegyezni, hogy a nikotin önmagában nem rákkeltő.

Kokain: pszichoaktív stimuláns, régen helyi érzéstelenítésre használták. Elnyújtja a dopamin hatását, ezért okoz örömérzetet, legyőzhetetlenséget, eufóriát, használója hiperracionálisnak érzi magát, könnyűek számára a feladatok, „istennek” érzik magukat, de emiatt vált ki erős függőséget. Az igazi manager drog. Gyors függőséget okoz. Tartós használata szorongásos depressziós mellékhatásokat, indulatkitöréseket, agressziót, téveszméket, hallucinációkat okoz. Mivel serkentő emeli a pulzust, növeli a vérnyomást és a légzésszámot, szívrohamhoz, agyvérzéshez vezet.

Amfetamin (speed): A kokainhoz hasonló hatásokat vált ki, szerotonin, dopamin, noradrenalin felszabadulást okoz (ezáltal szimpatikus aktivátor) a szervezetet készültségi állapotban tartja 12 órán keresztül. Étvágycsökkenés, állóképesség növekedése, növekszik a fizikai erő és főleg a szellemi képességek, valamint fokozódik a szexuális vágy. Jellemző továbbá a fokozott légzés, magabiztosság, hiperaktivitás, eufória, izgatottság. A második világháborúkban pilótáknak adott teljesítményfokozó csodaszer volt míg ki nem derült, hogy nem csak ad, hanem el is vesz.
Erős függőséget és elvonási tüneteket vált ki. Hányinger, akaratlan mozgások, bőbeszédűség, viszketés, szívritmuszavar, fejfájás, hasmenés vagy székrekedés jelenik meg. Hamar alakul ki függőség és tolerancia (több szer kell a hatáshoz). Pszichózist, hallucinációkat okoz. A stresszrendszer serkentése miatt agyvérzést, vese és szív károsodást okoz a magas vérnyomás miatt. Az aktív szakasz a fogyasztás mennyiségétől is függ, az amfetamin felezési ideje 12 óra. Az aktív időszak után a szervezet fáradtsággal, levertséggel védekezik a kimerültség ellen és igyekszik feltölteni a készleteit, jellemző a szomjúság és az édességek – szénhidrátok – utáni vágy. Hosszú idejű alkalmazása vagy túladagolása remegést, nyugtalanságot, álmatlanságot, túlzott reflexérzékenységet okoz. Étvágytalanság, bőrproblémák, legyengült immunrendszer, szociális zavarok a hosszútávú amfetaminfogyasztás negatív hatásai. Az izgalmi szakaszokat depresszió, merevedési zavar követheti.

Nyugtatók2) Depresszánsok = nyugtatók: alkohol, benzodiazepinek (nyugtatók, altatók), GHB (randi drog). Nyugodt, boldog, feldobott érzést váltanak ki. Az idegsejteken található GABA receptor hatását erősíti, ezáltal fokozza az agyban a gátlást. Ezért jó feszültségoldók (anxiolitikumok).
Túl sok rosszullétet, fulladást, hányást, halált okozhat. Tartós használatuk függőséget vált ki és megvonási tünetek alakulnak ki (epilepszia, szorongás).

alkohol: Függőséget, személyiségváltozást és rákot okoz. Az alkohol súlyosan károsítja a májat és az anyagcserét. Nyilván mennyiségtől függően. Ésszerű fogyasztása az európai kultúrkörben elfogadott. A legújabb eredemények szerint az alkoholfogyasztás bélflóránkban is változásokat okoz.

A benzodiazepineket  lehet kicsit be kell mutatnom. Ide tartozik számos altató és nyugtató (Valium, Seduxen, a Rivotril és a Xanax). Gyakran használják őket epilepszia kezelésére is. Mértékkel, receptre fogyasztva komoly érv nem szól ellenük. Mértéktelen fogyasztásuk viszont komoly gondokhoz vezethet: függőség, májkárosodás, agykárosodás, epilepszia, fulladás. Nem véletlen, hogy a nyugtatók dobozán rajta, van alkohollal ne fogyasszák együtt, mert a két anyag jelentősen felerősíti egymás hatását.

Mákszármazékok3) Opioidok = mákszármazékok (ópium, heroin, metadon, fentanil): ez a legnagyobb NONO, csoport, mert nagyon hamar komoly, életveszélyes függőséget okoz. A fájdalomérző pálya jelátvitelét gátolják ezért erős fájdalomcsillapítók, kéjérzést, boldogságot okoznak. De rögtön sorakoznak a negatív hatások is: székrekedés (leállítja a bélműködést), izzadás, szív és tüdőproblémák, álmosság, légzésbénulás. A szervezetben nem csak a központi és környéki idegrendszerban, hanem az szívben izmokban, vesékben, a májban és a hasnyálmirigyben is megtalálhatók receptorai. Ezért a leghatékonyabb gyilkosok.
A dopamin felszabadulás gátlásának gátlása útján vált ki dopaminfelszabadulást, ez az amygdalát is lekapcsolja, azaz felszabadultságot okoz és stresszcsökkentő, de emiatt okoz nagyon gyors és nagyon erős fizikai és pszichés függőséget. Székrekedést okoz a bélidegrendszer gátlás miatt. Altat, légzést és szívet bénít. Megvonása levertséget, álmatlanságot, erős (izom)fájdalmakat, a székrekedés ellentétét, folyamatos hányást és hasmenést vált ki, amitől a beteg végletesen kiszáradhat, túl magas lesz a nátrium szintje, amitől szíve megállhat.

Hamarosan folytatjuk.

Szerző: Gulyás Attila

 
 

 

 

<< Vissza
Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!