Gyógyszerészeti gyorstalpaló V: Ki kicsoda, mit csinál és mi bajod lesz tőle II

2024. április 8. hétfő

Folytatjuk a kábítószerek lajstromozását.

4) Pszichedelikumok = tudattágítók: LSD, ayahuasca, psylocibin (varázsgomba), mescalin, peyote: boldogságérzést, hallucinációt, az érzékelés megváltozását, szorongást, pánikot, paranoiát okozhatnak. A szintetikus LSD kivételéve a többi hatóanyagot számos kultúrában használják a sámánok, varázslók vallásos ceremóniákban. A használatot hosszú szellemi felkészülés és böjt előzi meg.
Használatukkor a tudat működése megváltozik, az akarat és az észlelés elválik egymástól, erős vizuális élmények érik a használót. Gyakori használatuk pszichés függőséget okoz, de ez nem tipikus, viszont pszichésen instabil emberekben lappangó pszichózisokat hozhat elő.A sámán ayahuasca használatát komoly testi és lelki felkészülés előzi meg
Ezek a szerek hatnak talán a legkifinomultabbban az agyra. Bizonyos agyterületeke bizonyos gátlósejtjeinek működését befolyásolják finoman, ezzel a normális tudat működéséhez szükséges pontos tér és időbeli agyi időzítési folyamatokat zavarják meg. Ezek eredményeként a tudat elemeire esik szét. Ez bizonyos emberekben komoly meglátásokhoz, másokban tartós pszichózisokhoz vezethet. Elsősorban, ha az „utazó” nincs felkészülve és nincs felelősségteljes irányító segítője. Olyanok mint a medve! Nem játék!

 

A kender növényben előforduló természetes kannabinoidok és hatásaik


5) Kannabinoidok = kenderszármazékok: vadkender, hasis, szintetikus kannabinoid, CBD olaj. A kannabinoidok nyugalmat, ellazultságot, erős étvágyat, szemvörösséget, szájszárazságot okoznak. A kannabisz receptorai az agy serkentő és gátlósejtjein, valamint az immunrendszer sejtjein találhatók. Az agyban kannabisz hatására csökken a sejtek közötti ingerületátvitel erőssége. Ezért nyugtató, lazító.
Tartós használatuk szorongáshoz, paranoiához, motiváció vesztéshez, tanulási zavarokhoz memória vesztéshez vezet.
Itt fontos az, hogy a növény többféle hatóanyagot termel, melyek eltérő hatásúak. A legfontosabb két komponens a THC és a CBD. Az agy különböző részein található receptorokat a két anyag eltérő erősséggel aktiválja. A negatív hatások zöme (szorongás, paranoia) a THC-nek köszönhető. Sajnos a termesztett vadkendereket az elmúlt évtizedekben a THC szintre szelektálták és ezért meglehetősen veszélyessé váltak. Ezzel szemben a CBD-nek számos jótékony hatása van. Ezért az erurópai szabályozásban a THC-t nem tartalmazó készítményeket gyógyászati célokra alkalmazzák. Az idegrendszeri hatások miatt szorongásoldó, fájdalom csillapító, az immunrendszerre kifejtett hatása miatt pedig autoimmun betegségek tüneteit és a krónikus gyulladásos folyamatokat csökkenti (ha valaki érzi hogy kerülgeti valami betegség akkor ne szívjon füvet, mert a lenyomja az immunrenszerét és beteg lesz). Rákbetegek életminőségének javítására alkalmas szer, mivel fájdalomcsökkentő, segít feldolgozni a traumát és javítja az étvágyat, mely kemoterápiás kezelés során nem elhanyagolható.
A természetes kenderszármazékok (kannabisz, hasis) az emberek 10%ban okoz függőséget, elsősorban olyanokban, akik fiatal korban kezdik el, túlzott mértében használni. Megjegyzendő hogy az alkohol és a kokain jelentősen erősebb függőséget okoz.

A kábítószer piacra dobott mindenféle mesterséges cannabinoidok hatásáról egyenlőre sok tapasztalat nem gyűlt össze. Kerülje el az ilyet mindenki.


6) Disszociatívok = érzéstelenítők, altatók: dinitrogén oxid (kéjgáz), ketamin, metnoxetamin, phencyclidine: Boldogságérzetet, lebegést, zsibbadást, pánikot, hallucinációkat, hugyhólyag károsodást váltanak ki.

ketamin: fájdalom csillapító, általános érzéstelenítő, a légzést nem lassítja, de nyugtalanságot és hallucinációkat okozhat. A serkentő ingerületátvitelben szerepet játszó NMDA receptorokon, de kisebb mértékben az opiát receptorokon is hat.
Transz szerű állapotot okoz, ahol az érzékelés szétkapcsolódik a tudattól, deperszonalizációt, derealizációt okoz. Szívritmus zavarokat, hallucinációt, delíriumut, a fogyasztók egyrészénél epilepsziára emlékeztető rohamokat okozhat.
Alacsony a fizikai és közepes a pszichológiai függősége, mivel dopamin felszabadulást okoz. Idővel tolerancia jelenik meg azaz, magasabb dózisban hatékony csak, ennek megfelelően megvonási tünetek jelennek meg: álmatlanság, depresszió, szorongás.
Bipoláris zavar =mániás-depresszió és alkoholizmus kezelésére használják a gyógyászatban, természetesen pszichiáter segítségével.

dinitrogén-oxid (kéjgáz): hatásmechanizmusa nem pontosan ismert, belélegzése után rövid ideig tartó zsibbadás, felszabadultság, vidámság, tónusvesztés jelentkezik. Az egyik első altatásra használt gáz volt, de komolyabb műtétekre nem alkalmas mivel nincs nagyon erős érzéstelenítő hatása. Rövid ideig tartó hatása miatt függőség nem alakul ki és megvonási tünetei sincsenek. Nehéz annyit használni belőle, hogy veszélyes tüneteket okozzon, de van rá példa a szakirodalomban. A legújabb eredmények alapján orvosi kezelés során depresszió gyógyításában mutatott igéretes eredményeket.

MDMA tabletták, hogy mitől más a sárga mint a piros senki ne tudja. Óvatosan mit keverhetnek még bele!7) Empatogének: MDMA (extasy), MDA, mephedron, ethylone: pszichoaktív drogok, azaz megváltoztatják a hangulatot, érzékelést, mégpedig egy jellegzetes irányba, fokozzák a szimpátiát, elfogadást, megértést, empátiát, összetartozás érzését, szexuális vágyat. Gyakori vagy magas dózisú használatuk negatív tünetekként izzadást, kiszáradást, hangulathullámzást, fogcsikorgatást, depressziót, impotenciát, hasmenést, szorongást válthat ki. Az MDMA túlzott használata az amfetaminnál (mivel serkenti a stressz rendszert is) megfigyelt akár életveszélyesen magas vérnyomást, kiszáradást okozhat.
A használat után ellentétes tünetek: álmatlanság, fáradtság, étvágytalanság, boldogtalanság, szorongás/paranoia, depresszió, impulzivitás, memória zavar jelenhet meg.
Tartós használata esetén neuroimmunológiai problémákat, szívbillentyű zavarokat, depressziót, gyenge agyi károsodást figyeltek meg.
A közelmúltban az MDMA-ról kimutatták, hogy pszichiátriai kezelés során hatékony a PTSD (post-traumatic stress disorder) és az autistákra jellemző társas szorongás gyógyításában. Több országban a pszichiátriai kezelések elfogadott hatóanyagaként könyvelték el.

A következő bejegyzésben egy Összefoglalóval zárjuk a gyorstalpalót.

Szerző: Gulyás Attila

<< Vissza
Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!