Halál utáni élmények, a fehér fény és a hasbarúgás esete

2024. április 16. kedd

Miután a sokadik alkalommal futottam bele ismerőseim kérdésébe a halálközeli élményekről, gondoltam ideje egy bejegyzést írni erről. Aktuálisan erre a cikkre reagálok.

 

Én mint megveszekedett természettudós azt mondom, hogy nagyon nagyon valószínűtlen biztos hogy nincs   hogy lenne túlvilág meg egyebek. Ha valaki jól tervezett, kiértékelhető és máshogy nem magyarázható kísérleti eredményt mutat be, meg vagyok győzve.

Addig is...

Kezdjük egy kérdéssel.


Mit élnek át azok az emberek akik halál utáni élményekről számolnak be?

Általánosan az a szcenárió, hogy leáll a keringés, ezért megszűnik az agy vérellátása, ezzel együtt oxigénellátása (a tápanyagellátás miatt kicsit később ütnének be a gondok).A mitológia szerint a haldokló hattyűú még eg utolsó dalt énekelAz oxigén hiánya 1-3 másodperc alatt az idegsejtek energiallátásának leállásához, ezáltal az idegsejtek membránpotenciáljának összeomlásához vezet. Ennek eredményeként az idegsejtek először egy rövid és igen erős aktiváción, működés növekedésen esnek át, majd elhallgatnak. Egyfajta hattyúdalt énekelnek. Ezután beindulnak olyan folyamatok, melyek az idegsejtek pusztulásához vezetnek. Vannak már jó gyógyszeres beavatkozások, melyekkel ezek meggátolhatók, megfordíthatók és ha sikerül a keringést helyreállítani az agy egyre inkább újraéleszthető manapság. Nem véletlen, hogy mahapság a fejsérülteket, baleseti ájuktakat azonnal altatják, mert bizonyos alatatók kikapcsolják azokat a sejtkárosító mechanizmusokat, amiket a membránpotenciál összeomlása bekapcsol.
Az oxigénhiány által kiváltott idegsejtpusztulás mechanizusai, megfelelő helyeken, megfelelő hatóanyagokkal gátolhatók a folyamatok

 

Amikor megáll a keringés és az idegsejtek hattyúdalukat éneklik, az nem feltétlenül egyszerre történik meg az agy összes területén, ugyanis például az agykéreg idegsejtjei sokkal érzékenyebbek, mint a nyúltagy és középagy idegsejtjei (ahol történetesen a citált cikken mindenféle szerotonin, meg dopamin hullámzásról számoltak be). A sejtek máskor állnak le az agy működésének összehangolásában zavarok támadnak (mielőtt teljesen leáll).

 

Az egészséges tudatállapot kialakulásához nagyon pontos időbeli kapcsolatban (bal ábrák) kell lennie agyunk összes részének (jobb oldal). Amennyiben az időzítés elromlik sajátos tudatélmények jelennek meg.


Az egészséges tudatállapothoz az agyi területek működésének hihetetlenül finom tér és időbeli (30-100 msec, azaz a másodperc 1/30-1/10-e) összehangolása kell. Ha ez nem működik, márpedig egy oxigéntől megfosztott agyban nem működik, akkor mindenféle furcsa dolgokról számolunk be. Mivel minderre 1-2 másodperce van a leálló idegsejteknek, ez rövid ideig tart.

Hasonló megváltozott tudatállapotokat okozhatnak bizonyos kábítószerek vagy meditáció, nyilván persze tartósabban, mert ezekben az esetekben nem az oxigénhiány okozza a zavart, hanem megváltozott (drog) vagy megváltoztatott (meditálás) agyi összehangoltság. Én 4 éve meditálok, messze járok attól, hogy profinak tekinthessem magamat, de amikor időnként jól sikerül a meditáció akkor már nekem is volt fehér fény, meg nagy egységérzetem. De egyszer sem gondoltam azt, hogy a túlvilágon vagyok, mindössze megfigyeltem hogyan reagál arra az agyam, amikor 40 perc csendes ülés után az érzékszerveimből szinte semmi információ nem érkeik felé a külvilágból.

Ezeknek az élményeknek a hátterét már viszonylag jól lehet ismerni, többek között meditáló tradíciók követőinek agyi aktivitásmintázat vizsgálatából. Aki kíváncsi a részletekre olvassa el (sajnos csak angolul elérhető) ezt a könyvet: https://www.penguinrandomhouse.com/books/120939/why-god-wont-go-away-by-andrew-newberg-md-eugene-daquili-and-vince-rause/

Szóval én úgy gondolom, hogy mivel az emberek agya hasonlóképpen működik, hasonlóképpen is kapcsol le, hasonló dolgokat fognak átélni, és hasonló dolgokról fognak beszámolni. De ez semmiféle bizonyítékot nem szolgáltat arról, hogy létezik-e túlvilág vagy halál utáni élet és ha létezik akkor ott mi van.

Ütés a hasra: mindnekiből hasonló reakciót vált kiDurva példát mondok. Ha egy embert hasba ütnek-rúgnak, az összegörnyed, öklendezik, könnye csordul és levegőért kapkod, majd nagy eséllyel elterül a földön. Mondhatjuk azt hogy átrúgtuk egy másik dimenzióba, ahol a pokol van és az emberek összegörnyedve, könnyezve fuldokolnak?

 

Természetesen mivel mindenki előbb-utóbb meghal és esetleg van esély rá, hogy újraéleszthető, fontos, hogy vizsgálja valaki mi történik az aggyal és hogyan menthető meg hatékonyabban. De szerintem itt a biokémiai és élettani folyamatokra kell koncentrálni. Nem látom sehol annak hasznát túlvilág narratíva ebben hogyan segítene.

Szerző: Gulyás Attila

<< Vissza
Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!