Három kérdés Dénes Ádámhoz, intézetünk harmadik EMBO-tagjához

2024. július 9. kedd
Címkék: Hírek

"Az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet egy több mint 2100 élettudóst tömörítő szakmai, nonprofit szervezet. Célja az élettudományi kutatások előmozdítása és a tudósok közötti nemzetközi csere lehetővé tétele." A mai naptól 120 tudós lett EMBO-tag*, köztük Dénes Ádám, a Neuroimmunológiai kutatócsoport vezetője.

- Gratulálok a nagy elismeréshez, kedves Ádám! Eddig  csak 13 EMBO tagja volt Magyaroszágnak, az idei jubileumi évben veled együtt három új tagunk van.**
Mit jelent számodra ez az elismerés? Tudsz-e valamit megválasztásod körülményeiről?

- Nekem a tagság elsősorban nagy megtiszteltetést jelent, és lehetőséget, hogy általam a molekuláris biológia vezető európai szervezetében a neuroimmunológiai kutatások is hangsúlyosabb szerepet kapjanak. Hiszem, hogy ez számos gyakori idegrendszeri betegség gyógyítását segítheti, mivel az immunrendszer és idegrendszer interakciói szinte minden neurológiai betegség kialakulásában fontos szerepet játszanak. Az EMBO-nak több, mint 2000 tagja van élettudományok számos területén, közöttük 90-nél több Nobel-díjas. Engem Katona István terjesztett fel EMBO tagságra, amiért nagyon hálás vagyok neki. Arról, hogy utána mi történt, nem sokat tudok, egyszer csak kaptam egy levelet, hogy felvettek. Nagyon megtisztelő számomra, hogy nem csak Magyarországot, de Freund Tamás és Katona István után harmadikként képviselhetem intézetünket és az idegtudományokat is.

- Eddig milyen kapcsolatban voltál az EMBO-val, mit jelentett számodra a szervezet?

- Számomra a minőségi tudomány képviselete mellett mindig egy olyan szervezetet jelentett, amely célirányos források bevonásával sokat tesz a tudomány fejlődéséért. Ilyenek például a posztdoktori pályázatok, együttműködési projektek vagy konferenciák támogatása. Az utóbbi támogatási forma értékét személyesen is tapasztaltam. A Stroke-Immunology konferencia, amelyet Arthur Liesz kollégámmal indítottunk el évekkel ezelőtt, már két alakalommal nyert el EMBO támogatást, és ez nagyban segítette a rendezvény színvonalának emelését.

- A szervezet tehát segített már neked. Te mit tudsz segíteni a szervezetnek? 

- Az előttem álló feladatokat még nem látom. Ha hasznos lehetek szakértőként tudományos bizottságokban vagy pályázatok bírálata során, megteszem majd, amit tudok. Az mindenképp örömmel tölt el, hogy az agyi gyulladásos folyamatok és a gliasejtek élettani szerepének tanulmányozása során végzett tevékenységünk egy ilyen nívós szervezet figyelmét is felkeltette. A célom az, hogy a KOKI hírnevét is öregbítsem a neuroimmunológia tudományában, ami még jó ideig határterület marad, és katalizáljam azokat kollaborációs lehetőségeket, amelyek képesek hidakat építeni az idegtudományok és az immunológia között. 

 

 

AZ EMBO hivatalos sajtóközleménye (nem hivatalos fordítás)

Kiváló tudósokat választottak EMBO tagokká

 Az EMBO 60 éves jubileumának évében 100 új tag és 20 társult tag csatlakozik a közösséghez

-         120 tudóst választottak be az EMBO tagok közé Európából és nem Európán kívüli országokból az élettudományok területén elért kutatási kiválóságuk és kiemelkedő eredményük alapján.

-         Az új EMBO-tagok és társult tagok az élettudományi kutatások széles spektrumát lefedő teljesítményeikért kaptak elismerést, beleértve a fertőző betegségek terjedésének megértését, az óceáni tápanyagciklusok bonyolultságát, a sejtek jelzőhálózatainak rejtélyeit, a növények sivatagi környezetben való túlélésének titkait, valamint az agyunk biológiája és érzelmeink közötti kapcsolatokat.  

-      Fiona Watt, az EMBO igazgatója elmondta: "Az új EMBO-tagok és társult tagok óriási mértékben hozzájárultak az élettudományi alapkutatáshoz, és sok esetben munkájuk olyan innovációknak nyitotta meg az utat, amelyek világszerte javították az életet és a megélhetést. Az EMBO 60. évfordulója alkalmából ünnepeljük az EMBO-tagságnak a nemzetközi élettudományi kutatás megerősítésében és az EMBO programjaihoz és tevékenységeihez való hozzájárulásában játszott kulcsfontosságú szerepét. Szívből gratulálok minden megválasztottnak."

-         Az EMBO 60. évfordulója alkalmából az EMBO Tanácsa felkérte az EMBO tagságát, hogy idén 100 új EMBO tagot és 20 EMBO társult tagot válasszon. Az újonnan megválasztott tagok és társult tagok 37 országban élnek. Az új EMBO-tagok az EMBC, az EMBO fő programjait és tevékenységeit finanszírozó kormányközi szervezet 24 tagállamában élnek. A 20 új társult tag 13 különböző országban él, beleértve az EMBO globális együttműködési partnereit is.

-         Az első EMBO-tagokat 1964-ben választották meg, és ez a 169 élettudósból álló kezdeti csoport mára több mint 2100 EMBO-tagot és társult tagot számláló közösséggé nőtt magát. Az EMBO tagjai közé választottak között 92 Nobel-díjas van.

-         Az EMBO tagjai irányítják az EMBO programjainak és tevékenységeinek végrehajtását, például a finanszírozási kérelmek elbírálásával, az EMBO Tanácsában és bizottságaiban való tagsággal, valamint az olyan kezdeményezésekhez való hozzájárulással, mint a képzés, a politika, a tájékoztatás és a mentorálás. Az új tagokat a meglévő EMBO-tagság jelöli és választja.

-         Az EMBO az új tagokat hivatalosan az EMBO közösség 2024. október 29. és november 1. között Heidelbergben (Németország) megrendezésre kerülő ülésén fogadja.

-         Az EMBO összes tagját és társult tagját, azok hovatartozását és szakterületét tartalmazó online címjegyzék itt érhető el 

 

-         Kiemelt statisztikák

-         - Az EMBO tagságába 120 kiváló élettudóst választottak be, akik közül 100 EMBO-tag és 20 EMBO társult tag.

-         - Az új EMBO-tagok és társult tagok 37 különböző országban/területen élnek.

-         - A 120 új tag és társult tag közül 49 nő (41%) és 71 férfi (59%).

 

** A most megválasztott magyar EMBO tagok Dénes Ádám mellett:  Csanády László (SE, Biokémiai Tanszék) és Nagy László (Szeged, SZBK) professzorok.

Negyedik magyar Molnár László, az oxfordi St. John College professzora, aki 1989-ben ment Oxfordba, és PhD-ja megszerzése után ott folytatta pályáját. 

 

 

 

 

 

<< Vissza