Csek Judit kitüntetése

2021. augusztus 24. kedd
Címkék: Hírek

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatának egyik idei kitüntetettje Csek Judit, akit szeptembertől már nem látunk Vizi professzor úr titkárságán. Családja körében fontos feladatok várják, elsősorban két unoka. Kitüntetéséhez és unokáihoz egyaránt gratulálunk!

Állami ünnepek táján gyakran van kitüntetett intézetünk tagjai között. Amennyiben a kitüntetést nem az Akadémia adja, vagy nem a legismertebb állami kitüntetés, érdemes utánanézni, miért is adományozzák.

Az interneten található leírás szerint a "Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál, magyar és külföldi állampolgároknak egyaránt adományozható. Az érdemkeresztet a köztársasági elnök adományozza arany, ezüst és bronz fokozatban. Polgári (zöld) és katonai (piros) tagozata van."
A szöveg, mi tagadás, itt-ott emelkedett, de egy ilyen hivatalos szöveg esetében ez elnézhető. Azt azonban, hogy Juditra és kitüntetésére mennyire vonatkoztatható, egy igen nagy ember igen egyszerű mondata igazolja.
A "nagy ember" Pázmány Péter (1570 - 1637), akinek nevét mindenkinek illik ismerni. És talán még az is, aki nem ismeri, mint a magyar próza atyját, mint harcos ellenreformátor pedig ellenszenves számára, az alábbi a mondatért megbocsát neki: "Nemes szép élethez nem kellenek nagy cselekedetek, csupán tiszta szív és sok, sok szeretet."
A kitüntetésre ajánlók valami hasonlóra gondolhattak.

Igazuk is volt. Bár azt azért hozzá kell tenni, hogy Vizi professzor úr sűrű és sokrétű programját követni, benne tudományszervezéssel és tudomány-politikával, a Mindentudás Egyetemével, könyvek, cikkek írásával, de még a Magyarország Barátai Alapítvánnyal is, hosszú éveken át mindig megbízható munkát végezni, szükség esetén egyéni programokat is átírva, semmiképp nem sorolható a "kis cselekedetek" közé.

Judit most nyugdíjba vonul, amire a három és féléves két ikerfiú már szívrepesve vár. Se munkában, se programban így továbbra sem lesz hiánya.

Kívánunk neki jó egészséget, erőt, kitartást - és sok-sok szeretetet.