Dénes Ádám Akadémiai díjas!

2024. május 7. kedd
Címkék: Hírek

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége 197. közgyűlésén Akadémiai Díjat adományozott Dénes Ádámnak, a Neuroimmunológia kutatócsoport vezetőjének, sokoldalú és igen sikeres tudományos tevékenysége elismeréseként. A megérdemelt kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Igaz, már több éve, hogy nem vagyunk akadémiai kutatóintézet, de a Magyar Tudományos Akadémia most is a magyar tudósokat összefogó és vezető intézet, melynek rangos kitüntetése minden hazai kutató számára a legnagyobb elismerések közé tartozik.
Az Akadémiai Díj nem életműdíj, a testület olyan tudományos tevékenységet végző kutatóknak vagy kutatócsoportoknak adományozza, akik az elmúlt években értek el kiemelkedő kutatási  eredményeket. Dénes Ádám és kutatócsoportja (idézet a métatásból) "a gyakori idegrendszeri betegségek mechanizmusainak megértésében új irányokat kijelölő, az idegrendszer és az immunrendszer kétoldalú kapcsolatainak vizsgálatában végzett, több tudományterület határán átívelő, mind az alkalmazott módszertant, mind eredményeit tekintve kiemelkedő orvosbiológiai jelentőségű" eredményeket publikál, "amely az idegrendszerben zajló immunfolyamatok célzott modulációja révén megalapozza az említett betegségek hatékonyabb diagnosztikájának és terápiájának lehetőségét.
Munkájuk olyan alapkutatás, melynek létjogosultságát és fontosságát senkinek nem kell magyarázni, hiszen olyan agyi események, tünetegyüttesek megértését és kezelését is segítik eredményeik, mint  például a sztróke.

Gratulálunk Ádámnak és csoportjának is, és további felfedezéseket, sikereket kívánunk sokak számára fontos munkájukban!