Göcz Balázs nyerte a 2023. évi MEAT Ifjúsági Díjat

2023. május 9. kedd
Címkék: Hírek

Lehet egy díj jelentőségét túlbecsülni is, alábecsülni is, de ha egy csoportból többek is díjakat nyernek, az semmiképp nem véletlen. A Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság Ifjúsági Díját idén Göcz Balázs nyerte el egy PNAS cikk első szerzőjeként.

 

Az ifjúsági díjak korhatára általában 35 év, és az is általános, hogy pályázni az adott évben vagy az azt megelőző évben megjelent illetve közlésre elfogadott dolgozattal lehet. Az agyelszívást ugyan nem akadályozza, de a hazai kutatások értékét becsüli, hogy a MEAT kiírásában az is szerepel, "Hazai laboratóriumban készült és önállóan végzett kutató munka előnyben részesül."
A nagynevű PNAS (The Proceedings of the National Academy of Sciences U.S.A.) folyóiratban jmegjelent  “Transcriptome profiling of kisspeptin neurons from the mouse arcuate nucleus reveals new mechanisms in estrogenic control of fertility” című nyertes munka a Hrabovszky Erik által vezetett Reproduktív neurobiológia kutatócsoport által sok éve vizsgált kisspeptin nevű fehérjével és a termékenység ösztrogénfüggő kontrolljával kapcsolatban tár fel új mechanizmusokat.
A csoport sikerességét és eredményeik fontosságára utal, hogy a tavalyi évben díjazott Skrapits Katalinhoz hasonlóan, Göcz Balázs is a Reproduktív neurobiológia kutatócsoport  tagja. 
Gratulálunk!