Hangya Balázs Proof of Concept ERC ösztöndíjas

2023. május 6. szombat
Címkék: Hírek

A 2016-ban ERC Starting Grant nyertes Hangya Balázs idén egy Proof of Concept (koncepciót igazoló) ösztöndíj nyertese lett a Parkinson-kóros betegek életminőségének javítására kvantitatív kognitív tesztelést javasló pályázatával. Ez a támogatás olyan kutatók ötleteinek innovációs potenciálját segít ellenőrizni, akiknek pályázata valamely előző, szintén az ERC által finanszírozott kutatásra épül.

 

Hangya Balázs és csoportja több éve vizsgálja a különböző neuromodulációs rendszerek együttműködését tanulás és más kognitív folyamatok során. Ezeknek a folyamatoknak megértése a Parkinson- és az Alzheimer-kórban tapasztalt kognitív zavarok megértéséhez is elengedhetetlen. 

Parkinson-kór esetében a jelenlegi kezelések a domináló motoros tünetekre, mint a remegés, a bradikinézia (lelassult mozgás) és a testtartás instabilitása összpontosítanak, jóllehet a betegek több mint 90%-ánál kognitív károsodás is kialakul, beleértve a tanulás, a memória és a döntéshozatal romlását. Ezeket a korral egyre súlyosbodó kognitív tüneteket a hagyományos kezelések legfeljebb mérsékelten javítják, holott enyhítésük jelentősen javíthatná a betegek életminőségét. Amennyiben az állapotfelmérés rendszeres, rutinszerű, és kérdőívek helyett kvantitatív lenne, be lehetne úgy állítani a PD terápiáját, hogy ne csak a mozgásra fókuszáljon, hanem a kognitív funkciók szempontjából is optimalizálva legyen.  

A pályázatnyertes koncepció azt javasolja, hogy a döntéshozatal viselkedéses tesztjét kombináltan alkalmazzák elektroenkefalográfiás (EEG) és elektromiográfiás (EMG) mérésekkel a kognitív funkciók komplex aspektusainak kvantitatív értékelésére, beleértve a gátló kontrollt, a megerősítésen keresztüli tanulást és a konfliktus alatti döntéshozatalt is, mesterséges intelligencia segítségével pedig keressenek olyan "EEG biomarkereket", melyek segítik a kognitív funkciók kvantifikálását.

Ez a kvantitatív kognitív tesztelés (QCT) a Parkinson-kór terápiájának rendszeres visszajelzésen alapuló javítása mellett kiterjeszthető lenne a neurodegeneratív demenciák más területeire is. 

A QCT alkalmazása emellett a telemedicinában is hasznosulhat, csökkentve a kórházi látogatások és a beteg-orvos személyes találkozások számát, ezzel az egészségügyi rendszerekre és a társadalomra nehezedő, betegséggel kapcsolatos költségterheket is.

A most elnyert, másfél évre szóló támogatás lehetőséget ad a koncepcióbizonyítási kísérletek elvégzésére, a szellemi tulajdonjogok védelmére és a kereskedelmi stratégiák feltárására is. 

Mindezt elsősorban annak érdekében, hogy a QCT miharabb elérjen azokhoz, akiknek érdekében született, segíthessen a lehetőség szerinti legjobb kognitív funkciók elérésében, és javítsa a betegek és családjaik életminőségét. 

 

Akit további részletek érdekelnek, a Szürke Állomány blogon olvashat a kutatás hátteréről.