Katona Istvánék cikke a Science Advances címlapján

2024. május 30. csütörtök
Címkék: Hírek

A kannabisz rendszeres fogyasztását kísérő tolerancia jelenségének molekuláris szintű megértéséhez járulnak hozzá a Barti Benjámin elsőszerzőségével  az egyik legjelentősebb tudományos folyóiratban, a Science Advances -ban megjelent eredmények.

Agyunk 86 milliárd idegsejtje körülbelül 100 trillió szinapszison keresztül kommunikál egymással. Működésük hatékonysága térben és időben folyamatosan változik, ami rendkívül fontos idegrendszerünk kódolási folyamataiban. A szinapszisok erősségének beállításában fontos szerepet játszanak a visszacsatolási mechanizmusok, melyek megismerésében  kiemelt szerepe van annak az 1995-ben a Journal of Neuroscience folyóiratban megjelent közleménynek, melynek első két szerzője az akkor Freund Tamás csoportjában dolgozó Katona István, és a Vizi E. Szilveszter csoportjában kutató Sperlágh Beáta voltak. Intézetünk kutatói az elmúlt két évtizedben is jelentős eredményekkel járultak hozzá a retrográd endokannabinoid-jelpálya molekuláris és anatómiai szerveződésének, élettani és kórélettani jelentőségének felfedezéséhez.

A Katona István csoportjában dolgozó Barti Benjámin doktorandusz első szerzőségével a Science Advancesben most megjelent közleményükben olvasható legújabb felfedezésük, hogyan szabályozza a kannabinoid receptorok térbeli elhelyezkedése a szinapszisok hatékonyságát.