Konferencia sikerek

2021. május 14. péntek
Címkék: Hírek

Virtuális konferencia, virtuális borkóstoló - és valóságos díjak. Tömören ennyit mondhat Kellermayer Anna TDK hallgató és Prokop Suzanne PhD hallgató a Magyar Mikroszkópos Társaság 2021. május 13-án megrendezett konferenciájáról.

Egy fiatalnak nem csak a laboratóriumokban kell tanulnia, tapasztalatot szereznie, de azt is el kell sajátítania, munkája eredményeit hogyan mutassa be. Nem csak tudományos cikkekben, de előadás formájában is. Nem csak olyanok előtt, akikkel fél szavakból is megértik egymást, de az ő kutatási területén járatlan hallgatók előtt is. Ennek bemutatására, ill. az ebben való jártasság felmérésére minden résztvevő TDK ill. PhD hallgatónak kiváló lehetősége nyílt a Magyar Mikroszópos Társaság 2021. május 13-án megtartott virtuális konferenciáján.

Az online térben jelenlevők száma negyven fő volt, és ahogy ez az MMT konferenciákon megszokott, majd' mindegyikük más témában végez kutatásokat. Többségük, főképp az anyagtudósok, jól ismerik a mikroszkópia alapelveit, nevezetes egyenleteit, értik olyan mikroszkópok működési elveit is, melyeket sosem használtak. Meglehetősen kritikus hallgatóságnak tűnhetnek egy kezdő számára. És hogy a dolog még nehezebb legyen, a szegény jövevénynek mindössze öt perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse eredményeit. Most is ennyi idő alatt kellett (volna) követhető tempóban, nem hadarva, diákat pörgetve, elmondani, mit kutat, ez miért fontos, miért van szükség ehhez mikroszkópos technikára és mifélére, bemutatni az eredményeket, ügyesen összefoglalni a lényeget, lehetőleg megemlítve még azt is, hogyan tovább. A közreműködők teljes névvel-ranggal felolvasása és a támogatók hosszú listájának ismertetése azonban már nem volt követelmény, mindössze az elvárt, hogy a legutolsó/legelső dián erről is említés történjék, hiszen igen kevesen kutatnak egyedül és saját pénzből.
Amint a szerencsés TDK vagy PhD hallgató ezt az akadályt sikerrel vette, következett a második öt perc, amikor válaszolhattak a hallgatóságtól, üléselnököktől érkező kérdésekre.
A feladat kicsit a rövidtávfutásra hasonlít, ahol ugyan nagyon ki lehet fáradni, de legalább nem tart sokáig.

A MMT idei, virtuális konferenciáján azonban elmondhattuk, hogy a "versenyzők" nagy többsége felkészülten érkezett a megmérettetésre. Nem egy idősebb kolléga bólintott elismerően, vagy fejezte ki szóban is dicséretét, egy-egy rövid előadás után. Ha azt nem is mondhatjuk, hogy mindegyik ifjú előadó száz százalékosan teljesítette volna az előbb felsorolt kívánalmakat, de több mint a fele igen, és jó harmada olyan magas szinten, hogy mind előadása, mind a bemutatott munka színvonala bármelyik konferencián megállta volna a helyét.

Játékkal sok mindent meg lehet tanítani, különösen, ha egy játéknak még díja is van. A MMT "játékának" díja pedig vonzó lehet egy pályakezdő számára. A nyertes TDK vagy PhD hallgató elnyeri a konferencia "Legjobb fiatal előadója" címet, erről oklevelet és 250 € támogatást is kap nyári/téli iskolán vagy mikroszkópos konferencián való részvételhez.
A díjat eredetileg a vezetőség szavazta meg, de néhány éve a döntés a hallgatóságé. Így nem érhet senkit az a vád, hogy az eredmény valamilyen tudománypolitikai szempontot is figyelembe véve született. A szavazás most elegánsan, minden zökkenő nélkül, pillanatok alatt történt a google szavazólap segítségével, melynek linkjét az előadások előtt kapta meg mindenki.
Az eredmény pedig legfeljebb a győztes ill. díjazottak számára lehetett kis meglepetés. Kellermayer Anna TDK hallgató, akit témavezetői, Cserép Csaba és Pósfai Balázs készítettek fel nem csak lelkiismeretesen, de igen sikeresen is, egyértelműen elnyerte a "Nagyérdemű" tetszését. A legtöbb pontot szerezte magabiztos, de nem fölényes, módszerekben és eredményekben is gazdag, szépen felépített, követhető előadásával, és a témában való jártasságát mutató, frappáns válaszaival.

A győztes tehát megvolt, de a MMT vezetőség abban az esetben, ha vannak még jutalomra érdemes előadások, azok előadóinak Különdíjat adományoz. Ezzel a lehetőséggel most is élni akartak. A különdíj egy oklevél és egy üveg minőségi bor szokott lenni. Az oklevél csatolható a CV-hez, ami ezzel is egy kicsit gazdagabb lesz, a bort leginkább megisszák. Most összesen 11 előadás volt, így a folyóirtaok esetében jól ismert D1 értéket kicsit tágabb értelemben véve, még két hallgató kaphatott különdíjat.

E kettő egyike a hallgatóságtól kapott pontszámok alapján második helyezett Prokop Suzanne, Katona István PhD hallgatója lett, míg a harmadik Vásárhelyi Lívia, a Szegedi Tudományegyetem MTA-SZTE Reakciókinetikai és Felületkémiai Kutatócsoportjának PhD hallgatója.
Mindketten olyan kiváló munkát mutattak be és olyan magabiztosan feleltek a kérdésekre is, hogy nem csak a szokásos különdíjat nyerték el, de az MMT vendégei lesznek a jövő évi konferencián.