Makara Gábor elismerése

2021. augusztus 30. hétfő
Címkék: Hírek

A Magyar Endokrinológia és Anyagcsere Társaság legmagasabb kitüntetésének elnyerése alkalmából szeretettel gratulálunk Makara Gábor akadémikusnak, aki intézetünk megbízott igazgatója és hosszú évekig az OTKA elnöke is volt.

A járványhelyzet miatt a nemzetközi konferenciák mellett a hazai rendezvények nagy része is a virtuális térbe kényszerült, de nem így a Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság XXVIII. Kongresszusa! Az Egerben 2021. augusztus 26-28. között megrendezett esemény számunkra most azért érdekes, mert aug. 27-én itt adták át a Társaság legmagasabb elismerését, a Magyar Endokrinológiáért Érmet Makara Gábor akadémikusnak, a KOKI volt megbízott igazgatójának és éveken át tudományos igazgatóhelyettesének, jelenlegi professzor emeritusának.
Az alábbiakban olvasható, a díjátadón elhangzott laudáció azok számára is bemutatja őt, akik személyesen nem ismerik.

Makara Gábor tudományos pályáját az 1960-as évek elején a Budapesti Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetében kezdte, majd az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató
Intézetében folytatta, ahol ma professzor emeritus.
A neuroendokrinológia kialakulásának és első hőskorának idején, az 1960-as évek elején kezdett el foglalkozni stresszkutatással, a hipotalamusz-hipofízis-mellékvesekéreg
rendszer szerepével. Először feltérképezte számos idegpálya szerepét a stresszreakcióban és elsőként bizonyította, hogy az ACTH elválasztást szabályozó CRF termelési helye a hypothalamus nucleus paraventricularisában van. Ezt a lokalizációt később számos további kutatás megerősítette, és hamarosan tankönyvi ismeretté vált.
A 60-as években az emlősök neuroszekretoros idegsejtjeiről nagyon keveset lehetett tudni, az sem volt ismert, hogy a szekretoros aktivitás mellett neurofiziológiai aktivitásuk van-e?
Makara Gábor 1970-ben elsőként vezetett el akciós potenciálokat azonosított parvocelluláris neurosecretoros sejtjekről, elindítva a parvocellluláris neuronok neurofiziológiai és neurokémiai vizsgálatait. A 70-es években elsőként valószínűsítette, hogy az ACTH elválasztás szabályozásában neurotranszmitterként szerepet játszhatnak a serkentő glutamát és a gátló gamma-amino vajsav, a GABA. A glutamát és a GABA szerepét - később - széleskörű vizsgálatok igazolták.
A 90-es években figyelme az endogén glükokortikoidok és a krónikus stressz kórélettana felé fordult. A korábbi évtizedek gyógyszertúladagoláson alapuló tankönyvi véleményeivel szemben Ludmilla Filaretovával közösen igazolta, hogy élettani körülmények között az endogén glukokortikoidoknak gasztroprotektív hatása van, a mellékvesekéreg hipofunkciója fokozza a stresszfekély kialakulását. Ennek az eredménynek a stresszfekély klinikumában is van következménye.
Az endogén glukokortikoid szint percek alatti gyors emelkedése és a természetes magatartási agressziós folyamatok között kapcsolatot elemezve rámutatott arra, hogy az endogén szteroid
hormonok szintjének gyors változásai is rendelkeznek gyors élettani hatásokkal. A huszadik század utolsó harmadában Makara Gábor és munkacsoportja eredményeivel jelentősen hozzájárult a hipofízis-mellékvesekéreg rendszer neuroendokrinológiájának fejlődéséhez.

Közleményeinek száma 335, független idézők: 5838, Hirsch index: 48.

Szeretettel gratulálunk a Magyar Endokrinológiáért Érem elnyeréséhez, és további jó egészséget kívánunk!