Miskolczi Christina rangos elismerése

2021. február 22. hétfő
Címkék: Hírek

Roska Tamás életműve előtti tisztelgés az OTDT által létrehozott Roska Tamás Tudományos Előadás intézménye. A 16 tudományterületi szekció Előadás nyertesei az idei OTDK-n tartják meg előadásukat. Az egyik előadó Miskolczi Christina lesz.

A mondás úgy szól, jó bornak nem kell cégér. Ez azonban, valljuk meg, még a borokra sem teljesen igaz, hiszen valahogy mégis csak el kell terjedjen, melyik borról van szó, és hol kapható. Mivel pedig igen sok kiváló kutató tud nem is keveset a jó borokról is, talán elfogadható a kutatói életpálya vonzóvá tételét a borok esetéhez hasonlítani.
Abban, hányan gondolnak arra, hogy megpróbálkoznak a kutatói pályával, annak is szerepe van, a múlt és jelen nagy tudósai, kiváló kutatói közül kiket és hogyan ismernek-ismertetnek meg. Bár néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni ezen a téren is, bizonyos, hogy nem csak a XX. században voltak világhírű magyar kutatók a népesség alapján számított statisztikai átlagot némely tudományterületen jóval meghaladó számban, ma sem kell a szomszédba mennünk jó példákért.
Egyik közülük Roska Tamás, a magyar bionika nemzetközi hírű megalapítója, aki ugyan 2014 óta már nincs közöttünk, de nevét nemcsak nemzetközi hírű eredményei, volt munkatársai, hallgatói, hanem 2018 óta az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) által életre hívott, életműve előtt tisztelgő Roska Tamás Tudományos Előadás intézménye is őrzi.

Az OTDT tagjai napi szinten ismerik a felsőoktatás szerepét a tehetséggondozásban, nagyon jól tudják, mennyire fontos a tudományos kutatói tevékenység folyamatosságának biztosítása, és azt is, milyen ösztönző erő a tehetség elismerése, és mekkora lendületet adhat egy a fiatal kutatónak teljesítménye megismertetésének lehetősége a szélesebb közönséggel. Ilyen lehetőséget is biztosító rangos díjra pedig keresve sem találhattak volna jobb névadót, mint Roska Tamást, a tudományterületeket összekapcsoló, nemzetközileg elismert kutatásai eredményeket elérő, a fiatal kutatók képzése érdekében is sokat és eredményesen fáradozó kutatót. (Ezen a területen elért legjelentősebb sikerei: doktori iskola szervezése a SZTAKI-ban, a Műszaki Informatikai Kar létrehozása a Veszprémi Egyetemen, az Információs Technológiai Karé a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen).
A róla elnevezett előadás méltó tisztelgés emléke előtt, ugyanakkor jelentős szakmai elismerés a 16 tudományterületi szekciókban kétévenként megválasztott egy-egy nyertes számára. (A doktori iskolák egy-egy szekcióba egy-egy pályázót ajánlhatnak.)

A Roska Tamás Tudományos Előadás díjazottjai amellett, hogy 20 perc időtartamú, magyar nyelvű tudományos konferencia előadást tarthatnak az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), 300 000.- Ft pénzdíjat, emlékérmet és oklevelet is kapnak, valamint lehetőséget a Magyar Tudományban történő megjelenésre és a szakterületi nyilvánosságra.

Ezt a díjat pályázta meg és nyerte el a Biológia tudományterületi szekcióban Miskolczi Christina, Mikics Éva PhD hallgatója a Transzlációs Magatartás Idegtudomány kutatócsoportban.

Christina természetesen nem először szerepel OTDK-n. 2017-ben nyertes is volt, a Neurobiológia tagozat első díjasa. Ugyanebben az évben hallgatói életpályája elismeréseként megkapta a Pro Scientia Aranyérmet is. Miért érdemes ezt most is megemlíteni? Mert a Pros Sciencia kitüntetések átvételekor Lovász László, az MTA akkori elnöke mondott beszédet, és nem csak hangsúlyozta a TDK kiemelkedő szerepét a jövő kutatóinak utánpótlásában, de arra is biztatta a jelenlevő fiatal kutatókat, ők is segítsenek megismertetni a kutatói pálya lehetőségeit a fiatalabbakkal, középiskolásokkal.

Úgy tűnik, a Roska Tamás Tudományos Előadás elnyerésével Christina ennek az elnöki kérésnek a teljesítését is elkezdte.

Gratulálunk!

A 35. OTDK online kerül megrendezésre, így a Roska Tamás Tudományos Előadás is online történik.