Nagy siker lett az IBRO Workshop!

2022. február 28. hétfő
Címkék: Hírek

A Magyar Idegtudományi Társaság kétévenkénti és eddig mindig januárban tartott IBRO Workshopját hagyományos módon megrendezett konferenciának meghirdetni merésznek tűnő vállalkozás volt 2021-ben, de sikeres lett!

A Magyar Idegtudományi Társaság kétévenként és eddig mindig januárban tartott IBRO Workshopját hagyományos módon megrendezett konferenciának meghirdetni merésznek tűnő vállalkozás volt 2021-ben, de sikeres lett!

Kétezer-húsz áprilisa óta még száz fő alatti konferenciákat is csak néhány helyen rendeztek, a többszázas és többezres konferenciákat ha meg is hirdették az elmúlt nyárra, a járványhelyzet elmúltára számítva, vagy lemondták végül, vagy online tartották meg. Sajnos a járványnak még most sincs vége, de a Dobolyi Árpád és Schlett Katalin közös elnökségével 2022. január 27-28-án Budapesten,

az ELTE TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék és a Magyar Idegtudományi Társaság által szervezett, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora és a Természet-tudományi Kar dékánja védnökségével megrendezett International Neuroscience Meeting 2022 – IBRO Workshop nemzetközi konferencia remekül sikerült.

Feltétlenül megemlítendő az is, hogy a konferencia legalább 120 résztvevő számára nem két, de háromnapos volt, ugyanis január 26-án rendezték meg a a HUNDOC -ot,a fiatal idegtudományi kutatók konferenciáját.
Ehhez természetesen szükség volt támogatókra - az ELTE, az NKFIH Mecenatúra pályázata (MEC_SZ140942), a Richter Gedeon Zrt., és a Brain Research Organization is hozzájárult a megvalósításhoz - de még inkább arra, hogy Árpád és Kata ne adják fel. Minden fórumot végig jártak, mindenkivel tárgyaltak, minden lehetőséget megvitattak, és mindenkiben tartották a lelket, még a lehetetlennek tűnő pillanatokban is.

Utólag már könnyű azt mondani, hogy igazuk volt, hiszen a konferencián 450-en vettek részt, eljöttek a kiváló külföldi előadók is, teltházasak voltak az előadások és 225 posztert nézhettek meg a résztvevők.
Ma már megkönnyebbült szívvel válaszolhat Schlett Kata is arra, hogyan voltak képe-sek erre, hiszen az eddig elmondottak koránt sem árultak el mindent a nehézségekből, melyekből pedig épp elég adódik járványhelyzet nélkül is.

Schlett Kata
- Ma már mosolyogva emlegetjük azt is, hogy háromszor futottunk neki a konferencia szervezésének, hiszen először 2021. január-jában akartuk megrendezni, azt halasztottuk júliusra, és ennek lemondása után döntöttünk a 2022. január 27-28-i dátum mellett.

- Amikor pedig már a potenciális konferencia résztvevők túl voltak a második illetve harmadik oltáson is, jött az omikron. . .

- A legkevesebb, ha azt mondom, kiszámít-hatatlan volt a járványhelyzet, hiszen a munka dandárja idején éppen a csúcsán volt az omikron fertőzéshullám. Nem volt könnyű a megfelelő intézkedéseket és előírásokat megfelelően kommunikálnunk és egyeztetnünk!

- Az, hogy most januárban eljöttek a külföldi előadók, még csak érthető, de ezt hónapokkal hamarabb kellett egyeztetnetek!

- Nagy volt a rizikó, valóban, és így nagy siker, hogy végül csak ketten csatlakoztak online, mindenki más személyesen el tudott jönni az előadók közül. Azt kell mondjam, ez „békeidőkben” is nagyon jó eredmény lenne!

- Egyetlen hasonló konferenciát sem lehet támogató cégek nélkül megrendezni. A cégek száma nem volt magas, de a kiállítói pultoknál mindig volt érdeklődő, és volt három kiállítói bemutató is!

- A bizonytalan helyzetben a kiállító cégeknek sem lehetett könnyű dolga, és azt is nagy siker, hogy mindhárom kiállítói workshop - Anima Lab, Image Science Ltd és Carl Zeiss Technika Ltd - nagy látogatottsággal bírt!

Schlett Kata és Dobolyi Árpád mellett a konferencia minden szervezője és támogatója is megérdemli őszinte elismerésünket és köszönetünket, de azokról sem feledkezhetünk el, akik nélkül szintén nincs konferencia és maguk is alakítói a sikernek: az előadók, a poszterek bemutatói és konferencia látogatói!
Természetesen közöttük találhattuk intézetünk számos képviselőjét is, és nem is akármilyen szerepben.
A programbizottságban intézetünket Nusser Zoltán képviselte, a négy plenáris előadás közül egyet Nyiri Gábor tartott - megérdemelt sikerrel. A négy szimpóziumból az egyiknek üléselnöke és előadója is volt Zelena Dóra (még KOKI színekben), egy másikban nagy érdeklődéssel követett előadást tartott Dénes Ádám. Az pedig, hogy a kiállított 226 poszter közül 39-et a KOKI kutatói jegyeztek, magáért beszél.