Oscarokról és egyéb díjakról

2021. szeptember 10. péntek
Címkék: Hírek

Az átütő tudományos sikerekért odaítélt "Breakthrough prize" fényes külsőségek közt megtartott, a Szilícium-völgyből közvetített díjátadóján jövőre egy magyar amerikai díjazott is lesz: Karikó Katalin.

Karikó Katalinnak nincs első vagy utolsó szerzős Nature cikke, de az utóbbi két évben neve gyakorta előfordul a világ egyik legrégebben alapított és legismertebb tudományos lapjában. Olvasható a 2021. szept. 9.-én megjelent számban is, melyben a tudomány Oscar-díjának is nevezett, 2011-ben Sergey Brin, Anne Wojcicki, Mark Zuckerberg, Priscilla Chan, Jurij Milner, Julia Milner, Jack Ma és Cathy Zhang által alapított, a fizika, majd 2013-tól a matematika és élettudományok területén elért új, áttörő eredményekért, felfedezésekért adható "Breakthrough prize" idei nyertesei is szerepeltek. (Az ünnepélyes és pompázatos díjátadóval a járványhelyzet miatt 2022-ig várnak.)

Karikó Katalin és munkatársa, Dr. Drew Weissman, az élettudományok kategóriában nyertek az mRNS alapú terápiás alkalmazás kidolgozásáért, ami megalapozta a Pfizer/BioNTech és a Moderna által létrehozott mRNS vakcinákat, melyekkel százezrek életét menthették meg.

A második élettudományi díj is a világjárvány elleni küzdelemhez kapcsolódik. Shankar Balasubramanian, David Klenerman és Pascal Mayer fejlesztették ki azt az új generációs szekvenálási technikát (NGS), mely lehetővé tette a Covid-19 vírusának azonosítását és jellemzését, és a genetikai változatok gyors azonosításával kulcsfontosságú a vakcinák kifejlesztéséhez.
Jeffrey Kelly, a Scripps Kutatóintézet professzora kapta a harmadik élettudományi díjat az amiloidózis nevű, szerencsére nem gyakori, de mindeddig gyógyíthatatlan, főképp a szívet és az idegrendszert érintő degeneratív betegség mögött meghúzódó mechanizmus felfedezésért, és a betegség kifejlődését lassító kezelés kidolgozásáért.
A fizikai díjat Hidetoshi Katori és Jun Ye optikai fizikusok nyerték az optikai rácsos óra megalkotásáért. Az eszköz 10 000-szeresére javítja az időmérés pontosságát, kevesebb mint egy másodperc eltérés lehet 15 milliárd év alatt.
Takuro Mochizuki a „holonómiai D-moduloknak” nevezett algebrai struktúrák alkalmazhatóságának kiterjesztése terén elért felfedezéseivel érdemelte ki a matematikusok részére kiírt 3 díjat.

Az összevetés az Oscar-díjjal senkit ne tévesszen meg. Az Oscar-díjhoz nem jár pénz, a matematikai, fizikai vagy élettudományi felfedezésekért a díj mellett kapott összeg azonban háromszorsa a Nobel-díjénak, a tudományban kapható legmagasabb pénzjutalom, 3 millió dollár. Sok pénz, még ha a legkiválóbb kutatóintézetek legkiválóbb tudósainak évi fizetéséhez mérjük is, de - ha már a díjat az Oscarhoz hasonlítják - az idén összesen kiosztott 15,75 millió dollár sem éri el egy A kategóriás hollywoodi film sztárjának keresetét. Egyetlen filmért. (Megnyugtató azonban arra gondolni, hogy míg egy sztár kutatóból akár filmsztár is lehet, a fordítottjára sokkal csekélyebb az esély.)
Abban azonban van hasonlóság, hogy a díjhoz itt is jár egy különleges szobor. Az izlandi-dán Ólafur Elíasson alkotása fekete lyukak és galaxisok formáit idézi, a toroid forma közepén pedig egy DNS kettős spiráljára lehet ismerni.

Azonban akármilyen szép is ez az egész a díjjal, pénzzel, szoborral, ünnepeltséggel, Karikó Katalin számára mégsem ez az eredményhirdetés volt az év fénypontja.
Egy New York-i öregotthonban az ott lakókat Pfizer vakcinával oltották be. Nem sokkal az oltás után megjelent ugyan a járvány és hetvenen víruspozitívak is lettek, de senki nem halt meg, ma is megvannak, szeptember 2-át pedig Karikó Katalin napjaként ünneplik.
„Számomra ennél többet nem érhet semmilyen díj, pénz, amit a kezembe adhat”- mondta.

Ez így igen megható, mi több, felemelő befejezése lehetne a történetnek, de a kitüntetéseső, melynek hullása nem ez év szeptemberében kezdődött, azóta sem maradt abba. Ha jól számolom - ami egyáltalán nem biztos - ebben az évben Karikó Katalin eddig 21 díjat kapott, köztük a szeptember elején a Svájci Gyógyszerészeti Tudományos Akadémia (SAPhS) által odaítélt legrangosabb kitüntetést, a Reichtein - érmet, a Breakthrough Prize után, szeptember 25-én pedig Drew Weissmannal együtt az idei klinikai fejlesztésekért odaítélt rangos Lasker-díjat.
Ezt a két díjat nem csak azért kellett kiemelni, mert ezeket is szeptemberben hirdették ki ill. adták át, de azért is, mert mindkettőhöz több hírforrás is hozzáfűzte, "a Nobel-díj előszobája".

Az az előszoba ugyan meglehetősen tágas, de nekünk, magyaroknak, az olimpiákon az arany, a tudományban pedig a Nobel-díj az, ami igazán számít. Olyan tudományterületeken pedig, ahol Nobel-díjat nem adnak - lásd matematika - a legnagyobb, vagy annak tartott, díj esetében feltétlenül hozzátesszük, hogy az annak a területnek a Nobel-díja.
Jó tudni, hogy aki esetleg eredményei alapján a Nobel-díjat is megkaphatja, ráadásul magyar is, több tucat irigylésreméltó díj után is azt tudja mondani, számára azoknak az öregeknek az öröme, akik túlélték a járványt, mindenféle kitüntetésnél többet ér. Ha ilyesmiért is osztanának Nobel-díjat, feltétlenül megérdemelné.
Októberben pedig majd meglátjuk.