Sperlágh Beáta Széchenyi-díjas

2023. március 15. szerda
Címkék: Hírek

Sperlágh Beáta, intézetünk általános igazgatóhelyettese, a Molekuláris farmakológia kutatócsoport vezetője, 2023. március 14-én újabb magas kitüntetésben részesült. Nemzeti ünnepünk alkalmából a Parlamentben vehette át a Széchenyi-díjat.

 

Az 1990-ben alapított Széchenyi-díj annak adományozható, "aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ér el".

 

Az intézetünkben folyó munka színvonalát is jelképezi, hogy Freund Tamás (2005), Makara Gábor (2011), Vizi E. Szilveszter (2012) Nusser Zoltán (2012) és Acsády László (2022) után Sperlágh Beáta immár a  hatodik Széchenyi-díjasunk. 

A Parlament Kupolatermében Novák Katalin köztársasági elnöktől átvett díj indoklása  Sperlágh Beáta kivételesen értékesnek tartott tudományos pályafutásából kiemelte az agy energiaellátásáért felelős ATP molekula ideghálózatok közötti ingerületátviteli szerepének feltárása terén végzett  kiemelkedő  tudományos munkáját,  valamint a magyar gyógyszerkutatás sikeres nemzetközi képviselete terén is kiemelkedő szakmai tevékenységét.

 

Gratulálunk a kitüntetéshez, és kívánjuk, hogy Bea csoportjával együtt még számos újabb felfedezést érjen el, melyek hozzájárulhatnak az általuk kutatott súlyos idegrendszeri betegségek-rendellenességek gyógyításához, megelőzéséhez.