Virtuális mikroszkópos konferencia Bécsből

2021. augusztus 31. kedd
Címkék: Hírek

A mikroszkópos technikák alkalmazása intézetünk egyik erőssége, így nem csoda, hogy nemzetközi mikroszkópos konferenciákon sokszor van tőlünk is előadó. A bécsi konferencián most két előadással és egy poszterrel szerepeltünk.

A szuperrezolúciós (szuperfeloldású/felbontású) mikroszkópia megvalósítóinak és az ultrakrió-elektronmikroszkópia kidolgozóinak 2014-ben ill. 2017-ben odaítélt kémiai Nobel-díjak is azt mutatják, a mikroszkópia ismét virágkorát éli. Erre utal a több évtizedes múlttal rendelkező mikroszkópos konferenciák, de a mellettük megrendezett évi több tucat nemzetközi, mikroszkópos technikákhoz köthető rendezvény, mikroszkópos iskola népszerűsége is. A mostani időszak különösen a nagyobb rendezvényeknek okozott sok kárt. A 2020-ra tervezett európai mikroszkópos konferenciát le kellett mondani, a Bécsben az idei legnagyobbnak szánt "Joint Meeting of Dreiländertagung & Multinational Congress on Microscopy 22–26 August 2021" is csak virtuálisan valósult meg, és a résztvevők száma is a tervezettnek harmada, alig több, mint 700 volt.
A rendező 12 ország egyike Magyarország volt, pontosabban a Magyar Mikroszkópos Társaság, melyet bár nem nagy számban képviseltek tagjai, létszámukhoz viszonyítva szép sikereket értek el.

A beküldött előadáskivonatok alapján előadásra egyetlen magyart kértek fel, és ez Prokop Suzanne volt. Szépen felépített előadása után számos kérdésre válaszolt azzal a magabiztossággal, amit csak alapos tudás adhat.
Két meghívott magyar előadó volt. Pécz Béla (EK MFA) az egyik anyagtudományi szekcióban, Cserép Csaba pedig az IM6-os műszer-módszerfejlesztési szekcióban. Csaba "EM for analysis of large scaled biological systems" című, gyönyörű mikroszkópos felvételekkel illusztrált előadása után az osztrák üléselnök számos kérdésére megfontoltan és részletekbe menően válaszolt. Ahogy azt mi tőle már megszokhattuk.
Hárman láttak el üléselnöki feladatokat (Lábár János (EK MFA), Solymosi Kata (ELTE), Kittel Ágnes (KOKI).
Az összesen négy magyar poszter között a KOKI-t Orosz Áron TDK hallgató képviselte.

A tudományos program osztrák szervezői és a konferenciaszervező cég (Conventus) mindent megtettek, hogy a virtuális konferenciát élővé és szórakoztatóvá varázsolják. De hiába muzsikált a honlap (csak addig, ameddig valaki hallgatni akarta a bécsi muzsikát), ha voltak, és nem csak az idősebb generáció tagjai között, akik számára nehézséget okozott néhány programhoz csatlakozni, így sokan elmulasztották a virtuális poszterek megtekintését is, ami már csak azért is kár, mert valóban jól lehetett a szerzőkkel beszélgetni. (Szép magyar siker, hogy az egyik szekció legjobb poszter díját Solymosi Kata (ELTE) PhD hallgatója, ill. csoportja nyerte, Kata ráadásul az Art in Science elnevezésű mikroszkópos képverseny első díját is elhozta.)

A konferenciával kapcsolatban feltétlenül meg kell említeni azt is, hogy a tudományos programok és a számos, sok esetben nagyon hasznos céges előadás mellett különleges programok is voltak. Az egyik a cégekhez kötődik, akik 500eurós díjú kvíz versenyt hirdettek meg, ahol a cégekhez ill. a mikroszkópos módszerekhez köthető kérdésekre kellett válaszolni. De volt előadás neves bécsi közreműködőkkel, nap közben pedig jógakurzusok is, a testi-szellemi fittség megtartása érdekében, és népszerű volt a selfie-verseny is.

Összességében véve azt mondhatjuk, ha itthonról is, de sok kiváló előadást hallhattunk, és azok, akik komolyan vették a részvételt, bőven találhattak lehetőséget személyes kapcsolatok létrehozására, együttműködések kezdeményezésére.
Azok a résztvevők pedig, akik későbbi virtuális és/vagy hibrid konferenciák szervezését vállalják majd, sok tanulsággal lehettek gazdagabbak. Az egyik legfontosabb ezek közül talán az, hogy a résztvevők számára nem csak tudományos és egyéb programokat kell szervezni, de vonzó és könnyed módon bemutatni azt is, hogyan kell úgy használni a honlapot, hogy megtaláljanak minden ott rejtőző lehetőséget.