Hírek

1-9 elem, összesen: 149
Nincs megjeleníthető elem

Varieteas delectat avagy a szinapszisok sokfélesége

A legmodernebb fiziológiai és anatómiai módszerek ötvözésével Nusser Zoltán csoportjának sikerült feltárni, hogyan tud ugyanazon idegsejt axonja eltérő erősségű szinapszisokat létrehozni két különböző másik idegsejttel. Rövid válasz: a szinaptikus vezikulák más érési állapotban vannak a gyenge és az erős szinapszisokban. Munkájuk a Neuronban jelent meg.

Kivételes csapatmunka, kivételes eredmény. Egy Plos Biology cikk margójára

A neves Plos Biology folyóiratban jelent meg Nyiri Gáborék munkája, melyben két különböző interneuronnak olyan anatómialag pontos aktív és passzív modellsejtjeit mutatják be, melyekbe további kísérleti adatok is beépíthetők majd, és így sokoldalúan használhatók különböző fiziológiai kísérletek eredményeinek értelmezéséhez, a hippokampusz működését szimuláló ideghálózati modellek létrehozásához. A cikknek nem egy, de öt első szerzője van, ami a legkevésbé sem megszokott, de a munkát megismerve, teljesen érthető.

 

Dénes Ádám Akadémiai díjas!

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége 197. közgyűlésén Akadémiai Díjat adományozott Dénes Ádámnak, a Neuroimmunológia kutatócsoport vezetőjének, sokoldalú és igen sikeres tudományos tevékenysége elismeréseként. A megérdemelt kitüntetéshez szívből gratulálunk!

Kis hír egy nagydíjról

A Tudományos Diákkörök XXIV. Kárpát-medencei Konferenciáján Koplányi Emil,  Dr. Kalló Imre mentoráltja, az Elvégzett kutatási tömb Elméleti és Kísérletes Orvostudomány szekciójában Nagydíjat nyert. Gratulálunk!

 

Talentumos kutatóink

Acsády László akadémikus, aki intézetünkben csoportjával elindította és eredményeikkel  világszínvonalra és elismertségre emelte  a talamusznak, az agykéreg egyik fő kommunikációs partnerének kutatását, Szegeden, 2024. április 15-én átvette a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) által alapított Talentum-díjat. 

Egy RICHTER-KOKI sajtótájékoztató. Előzmények és jövőkép

A Richter Gedeon Nyrt. és a KOKI több évtizede működik már sikeresen együtt, de 2024. április 5-én tartottak először közös, ráadásul nemzetközi sajtótájékoztatót. 

Innovációs díjat nyert a Femtonics szoftverfejlesztése

Intézetünkben idegtudományi alapkutatás folyik, és mindnyájan egyetértünk abban, hogy alapkutatás nélkül nincs innováció. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének olyan munkatársaink, akik műszer- és szoftverfejlesztéssel is hozzájárulnak ahhoz, ez az alapkutatás még eredményesebb lehessen. Itt van példának okáért a Femtonics!

 

Egy interdiszciplináris párbeszédeket segítő rendezvény

Hangya Balázs 2023 májusában elnyert ERC Proof of Concept ösztöndíjának első eredményeit mutatta be a KOKI-ban 2024. február 16-án a 1st Mouse-to-human Workshop keretében. Az előadások meghallgatására nem csak Budapestről, de vidékről is érkeztek.

 

 

A mi mandulafánk

A madarak már legalább két hete hirdetik hajnalonként egyre lelkesebben, hogy eshet, fújhat, hűlhet, a Tavasz akkor is itt a nyakunkon, ébresztő!

<<Első oldal <Előző oldal >Következő oldal >>Utolsó oldal