MPTP indukálta Parkinson modell

A Parkinson-kór krónikus, progresszív neurodegeneratív állapot; a nigrostriatális dopaminerg pálya degenerációja és neuroinflammáció jellemzi. 

Akut MPTP által kiváltott Parkinson modell: Az első kezelési napon az egereket fiziológiás sóoldattal, illetve a tesztvegyületekkel kezeljük, majd 18h-val a kezelést követően a kísérleti állatokat 4x20 mg/kg 1-methyl-4-phenyl-1,2,3,6- tetrahydropyridine-nel (MPTP, Sigma) /steril fiziológiás sóoldattal (0.9% NaCl) injektáljuk i.p., két óránként. A kezelést követően az állatokat általános állapotát folyamatosan monitorozzuk illetve motoros funkció vizsgálatokat végzünk open field és rotarod tesztek segítségével. 72 h-val az utolsó MPTP injekció után a kísérleti állatokat CO2 gáz segítségével elaltatjuk, quillotine segítségével dekapitáljuk, kivéreztetjük és szöveti mintákat gyűjtünk az agyból. A szöveteket ezt követően monoamin tartalmi mérésére, fehérje analízisre vagy hisztológiai festés céljából használjuk fel.

 

Szubakut MPTP által kiváltott Parkinson modell (Tatton-Kish modell): Az egereket ebben az esetben napi 30 mg/kg i.p. MPTP dózissal kezeljük 5 napig, majd ezt követi a tesztvegyülettekkel történő kezelés zajlik 21 napig (10 mg/nap i.p.). Az MPTP kezelést követően az állatok általános állapotát folyamatosan monitorozzuk. A kísérlet végén a kísérleti állatokat CO2 gáz segítségével elaltatjuk, quillotine segítségével dekapitáljuk, kivéreztetjük és szöveti mintákat gyűjtünk az agyból. A szöveteket ezt követően monoamin tartalmi mérésére, fehérje analízisre vagy hisztológiai festés céljából használjuk fel.

<< Vissza