Kérdés: Az a macska amelyik laborban nő fel, fog félni a kutyától, és üldözni fogja az egeret? Vagy ezt később, az anyjától tanulja meg?

2023. február 21. kedd

A Dehaene könyv kapcsán érkezett a kérdés.

Nem vagyok etológus, de szerintem tartani fog egy kutyától és kergetni fogja az egeret. A részletek már kérdésesebbek. A macska ösztönösen óvakodik egy nagyobb testű másiktól, még ha ragadozó is és megpróbálja megfogni ami nála kisebb, mivel ragadozó.

De ezeknek a reakcióknak az ösztönös része nagyon elnagyolt lehet, hiszen a genom nem tud precíz viselkedéseket kódolni, az alap reakciókat tanulással finomítani kell.

A ragadozók tanítják vadászni a kicsinyeiket. A macska először megölt egeret hoz a kicsinek. Amikor az már tudja hogyan kell felnyitni és megenni, akkor legközelebb egy megroppantott egeret hoz, ami még tud egy kicsit védekezni és mozogni. Amikor már ezzel is elbánik a kismacska, akkor egyre virgoncabbakat hoz, hogy alkalma legyen lépésenként megtanulni a kölyöknek, miként kell bánni egy egérrel. A kutyával való bánásmódot lehet, hogy nem tanítja az anyja, de a kismacskák játék során megtanulják hogyan kell védekezni, melynek első lépése, hogy nagyobbnak és veszélyesebbnek látsszon, mint amilyen. Szerintem ezeket a trükköket vetné be a kutya ellen is. Persze ha nincs kivel játszania bajok lehetnek.

Elsőkézből nincsenek tapasztalataim laboratóriumi macskákkal, mivel a mi állatházunkban csak egerek és patkányok vannak. De nem hiszem, hogy a mai szigorúan etikus állattartási szabályok mellett bárhol is engednék, hogy a kismacskák egyedül, alomtársak és anya nélkül nőljenek fel. Ha valaki el szeretné végezni ezt a kísérletet hosszú indoklással kellene meggyőznie a szigorú kísérleti etikai bizottságot, hogy erre, az állat számára stresszet okozó kísérletre valóban szükség van.

<< Vissza
Korábbi hozzászólások
Még nincsenek hozzászólások
Új hozzászólás
A hozzászólások moderáltak, csak az Admin jóváhagyása után jelennek meg!