A Magyar Tudomány Ünnepéhez (2022) kapcsolódó programok a KOKIban (YouTube felvétel)

2022. szeptember 30. péntek

Előadások az  

ELKH KÍSÉRLETI ORVOSTUDOMÁNYI KUTATÓINTÉZETÉBEN

és a YouTube-on

az MTÜ 2022 alkalmából
2022. november 21.  

 

Az előadásokról készült, fejezetekre tagot video ezen a linken tekinthető meg a KOKI YouTube csatornáján

 
 

 

 

10.00   Acsády László akadémikus  Köszöntő és bevezetés a KOKI MTÜ programjához

10.10   Hrabovszky Erik (PhD, MTA doktora) A szaporodás agyi szabályzása: Minden a fejben dől el?

A pubertás valamint a szaporodás folyamatai a hipotalamusz nevő agyterület, az attól függő agyalapi mirigy, és a szteroid hormonokat termelő nemi mirigyek szabályozása alatt állnak. Az elmúlt két évtized “neuroendokrin” kutatásai számos új ismerettel és érdekességgel szolgáltak a nemi működések agyi szabályozásával és rendellenességeivel kapcsolatban. A legérdekesebb vonatkozásokról kínál rövid áttekintést ez az előadás.

 

10.40   Dénes Ádám (PhD) Gyulladásos folyamatok szerepe az idegrendszeri betegségekben

Speciális felépítése miatt a központi  idegrendszerben zajló gyulladásos folyamatok is egyediek. Az idegrendszer sérülésre, fertőzésre, öregedésre, vagy degeneratív elváltázásokra adott gyulladásos válaszreakcióit  nagymértékben a mikroglia, az agy és a gerincvelő fő immunsejtje szabályozza. A gyulladásos folyamatok szerepe az idegrendszeri betegségekben is széles körben elismertté vált az elmúlt évtizedekben. Ismert, hogy a mikroglia és az idegrendszerben zajló immunfolyamatok kiemelt szerepet játszanak a stroke, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, és más neurológiai kórképek kialakulásában. E folyamatok jobb megértésével lehetőség nyílhat hatékony diagnosztikai és terápiás eljárások kidolgozására, amelyek részét képezi a mikroglia sejtek manipulációja és ennek révén az agyi gyulladásos folyamatok szelektív gátlása is.

 

11.10   Nyiri Gábor (PhD, MTA doktora)  Az emlékek agytörzsi szabályozása

A negatív élmények emlékének kódolása, felidézése és szükség esetén hatékony elfelejtése elengedhetetlen a túléléshez. Ezeknek az emlékezeti folyamatoknak a hibás működése mentális problémákhoz, kognitív hiányosságokhoz vagy demenciához vezethet. A legújabb felfedezéseink arra utalnak, hogy az agytörzsben lévő kulcsfontosságú, egymással összekapcsolt sejtpopulációk döntő szerepet játszanak ezekben a folyamatokban.

 

11.40   Hangya Balázs (PhD)  Neuromodulátorok: az agy belső drogjainak szerepe a tanulás szabályozásában

Az agyban felszabaduló dopamin, acetilkolin, szerotonin és noradrenalin együttesen szabályozzák a tanulás agyi mechanizmusait. Ezekbe a szabályozó rendszerekbe avatkoznak be a kábítószerek is, ezért ezeket az anyagokat az agy „belső drogjainak” is tekinthetjük. Az előadásban bemutatom, mit tudunk ezeknek a szabályozó rendszereknek a működéséről tanulás során, és hogyan vizsgáljuk laboratóriumunkban a még nyitott kérdéseket.

 

12.00 Válasz az előadások alapján feltett kérdésekre


Szendvicsebéd
 
 
13:15 - 15:30   
Előre szervezett kis csoportokban (max. 8 fő) a diákok laborlátogatásokon vesznek majd részt, hogy bepillantást nyerhessenek a viselkedési laboratórium munkájába és működés közben is láthassák az optikai és elektronmikroszkópokat.

 

A Zoom közvetítés adatai:

 

 
Meeting ID: 886 4816 8593
Passcode: 106764


 

<< Vissza